1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

(IZ MINUTE V MINUTO – VIDEO) Tiskovna konferenca Združenja VSO o ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve: “Vlada je potegnila izdajalsko potezo!”

Piše: C. R., L. K. F.

Združenje VSO ima novinarsko konferenco, na kateri predstavlja svoje odločno nasprotovanje sklepu Vlade Republike Slovenije o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. 

Na novinarski konferenci, danes, v torek, 24. januarja 2023, ob 10.30, v Muzejski zbirki Združenja VSO, Cankarjeva cesta 11, Ljubljana, stališča združenja predstaviljajo predsednik Alojz Peterle, Janez Janša, dr. Dimitrij Rupel in Jelko Kacin.

 

Novinarska konfrenca VSO. (Foto: Polona Avanzo)

 

 

11.10: Jelko Kacin: “Za vsak korak v procesu demokratizacije smo se vsi skupaj enako trudili. In Slovenijo pripeljali v EU. Zdaj pa pod domeno le ene politike vračamo v totalitarni sistem. Seveda, saj oni mislijo, da to lahko, saj so sami rekli – ‘jebeno več nas je'”

11.05: Lojze Peterle: “Ministrica je govorila o zlorabi. To  je koncept sovražnika, s tem se vrača koncept, ki smo ga hoteli z osamosvojitvijo preseči. Da je bila to politična odločitev, govori ministrica. Zraven je vedno stroka, se čudim, da nas imajo za tako neumne. Saj je vendar pri ustanavljanju muzejev zraven stroka.”

“Ta vlada ne loči med enopartijskim enoumjem in časom z ustanovitvijo države oziroma demokratizacijo. Spravili so nas v zagato, ki poglablja polarizacijo. In slišali smo ministrico, da ni bilo javne razprave. A je bila javna razprava za združitev dveh muzejev?”

11.00 Janez Janša: “Za veličasnost tega osamosvojiteljskega dejanja imamo potrditev v plebiscitu! V času plebiscita si je slovenski narod, dejansko edinokrat v svoji zgodovini, sodbo pisal sam. To dejanje ni bilo podvig le ene politilčne opcije. Koalicija DEMOS je imela v svoji sestavi 7 strank. V nekaterih ključnih dogodkih je tudi opozicija glasovala za rešitve.”

“Brez takratne politične enotnosti osamosvojitve ne bi bilo. Brez enotnosti Slovenije danes ne bi bilo. Če si kakšen dogodek v zgodovini zasluži neko dostojno obeležitev, potem je to zagotovo dogodek, ko smo bili Slovenci enotni. Takratna enotnost je bila celo širša od nacionalne pripadnosti.

“Po zakonu o kulturni dediščini imamo v Sloveniji 58 muzejev. Imamo vrsto muzejev. Če bi res šlo za racionalizacijo, kot pravi ministrica, bi združevali še katere druge muzeje v Sloveniji.”

“Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve vlada utemeljuje z racionalizacijo. Ker da je že eden preveč. Hkrati povečuje število ministrstev za 4. Ker jih je 16 premalo, bodo sedaj z dvajsetimi delo racionalizirali. Res, potrebujemo le še muzej golobizmov.”

Če vlada meni, da bi Muzej slovenske osamosvojitve enostransko prikazoval to obdobje, ima vse pristojnosti, da zamenja vodstvo, tako kot so to storili povsod drugod. V tem primeru niso ukinili vostva, ampak institucijo. Njihovi izgovori pa so izjemno prozorni.”

Pri ukinitvi Muzeja ne gre le za dejanje neke ministrice, ki ni dorasla svoji funkciji in ki dela škodo vsem naokrog, ampak gre za odločitevvlade. Gre za soglasno odločitev vlade, s čimer je to preskočilo na raven, da je vlada potegnila izdajalsko potezo.”

“Mogoče je bil motiv v tem izdajalskem dejanju preusmerjanje pozornosti od zelo kritičnih razmer v zdravstvu in aktualnih zablod aktualne vlade.”

“Gre za strel z obema rokama v obe lastni koleni. Pridružujem se odločitvi VSO, ki  je dala vladi do 10. februarja čas, da ponovno premisli.”

10.55 Jelko Kacin: “Proces osamosvajanja ni enodnevni dogodek, je proces. Nova oblast se še ni naučila, da to ni enostranski, enopolitični proces. Proces smo speljali vsi skupaj, sodelovali vsi skupaj.”

“Kar je storila vlada s to odličitvijo, je zgodovinska napaka, je delikt.” Zdaj se bo pokazalo, da se je vlada odločila, da pogoltne nekaj, kar se je in se jim bo zataknilo v grlu. tri stranske sohkrati pritisnile na tipko delete, to je nestrokovno, to ni demokratično.”

10.45: Dimitrij Rupel: “S tem ko je ministrica napovedala združitev, se je poigrala z državo in njeno ustavnostjo.”

“Ne gre za ministrico, ampak za predsednika vlade, ki s tem sporoča, da ne prevzema muzej, ampak prevzema slovensko zgodovino. Karvni majhna stvar!”

10.40 Predsednik VSO Lojze Peterle: VSO združuje več tisoč članov, ki jih je ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve prizadela. “Takega lomastenja še nisem doživel,” je rekel. Osamosvojitev ni samo projekt desnice, tudi Ciril Ribičič je to priznal. Slovenska osamosvojitev je nekaj edinstvenega. “Mislimo, da gre za zelo resnozadevo. če vlada ne bo vzela odločitve nazaj, boste po 10. februarju podrobno seznanili, katere odločitve, akcije bomo peljali.”

10.30 Pričenja se tiskovna konferenca.

Kot  poroča portal Topnews, so v NSi po odločitvi vlade o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije začeli pripravo interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. Ocenjujejo, da je omenjena odločitev vlade “korak v napačno smer”, poslanska skupina NSi pa osamosvojitev Slovenije razume kot “temeljno dejanje naše državnosti”.

V poslanski skupini NSi so kot razlog za interpelacijo, ki jo bodo po načrtih pripravili v naslednjih tednih, navedli ukinitev samostojnosti Muzeja slovenske osamosvojitve, čemur ostro nasprotujejo. Kot so ob tem poudarili, osamosvojitev Slovenije namreč razumejo kot temeljno dejanje naše državnosti, ki si v zgodovini ter zavesti naroda zasluži posebno mesto.

Vlada je namreč na seji minuli četrtek s sklepom združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Napoved združitve obeh muzejev v nov javni zavod je sicer naletela pri delu javnosti in politike na negativen odziv.

Ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve je nasprotovalo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki je ministrico za kulturo Asto Vrečko tudi pozivalo k preklicu te odločitve oziroma vlado, da predloga ministrice ne sprejme.

Proti opustitvi Muzeja slovenske osamosvojitve se je izreklo vodstvo Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa, o napovedani združitvi muzejev pa so v začetku novembra na nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljali tudi člani odbora DZ za kulturo.

(Foto: Polona Avanzo)

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine