25 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Vabilo na 14. Pučnikov simpozij: “Nova kulturna vojna – grožnja naši civilizaciji?”

Piše: C. R.

Inštitut dr. Jožeta Pučnika v sodelovanju s Konrad Adenauer Stiftung, Evropsko platformo spomina in vesti in občino Slovenska Bistrica vljudno vabi na 14. Pučnikov simpozij, ki bo potekal v petek, 10. marca 2023, ob 13. uri v Viteški dvorani v Gradu v Slovenski Bistrici. Osrednja tema simpozija nosi naslov “Nova kulturna vojna: grožnja naši civilizaciji?”, v sklopu katere bo spregovoril tudi predsednik SDS Janez Janša.

 

So trenutki v razvoju skupnostnega bivanja, ko se je treba zaustaviti, ponovno razmisliti in
osmisliti trenutek časa, saj se sicer lahko zgodi »padec s stečajev«. In teh je bilo v zadnjem stoletju več kot dovolj. Našo civilizacijo so hromili različni totalitarni in avtoritarni režimi. V začetku dvajsetih let 21. stoletja se zdi, da se zgodovina nesrečno ponavlja. Vsi propadli poskusi družbenega inženiringa so imeli svojo ideološko platformo in prav vsi so si našli priročnega rasnega ali razrednega (političnega) sovražnika. Povzročili so na stotine milijonov žrtev.

V zadnjem obdobju je ponovno dvignil glas t.i. kulturni marksizem, ki ima sicer globoke korenine v zgodovini komunističnega gibanja. Prenovil je retoriko, marksistični ekonomizem zamenjal s kulturnim, razredni boj zamenjal s kulturnim, a nekaj je ostalo skupno: kulturno hegemonijo doseči s radikalno mentalno preobrazbo, s spremembo software of mind človeka, kot bi rekli s sodobno govorico.

T.i. kulturni marksizem v svoji nehumani dimenziji kaže celo strašnejši potencial kot klasični. Vsi ti procesi imajo resne globalne posledice. Geopolitična razmerja se drastično spreminjajo, kultura smrti je ponovno na pohodu, kar lahko spremljamo ob ruski agresiji na nedolžno sosedo. Ta in druga vprašanja bomo skušali osvetliti na okrogli mizi z odličnimi poznavalci. 

Vabilo in program se nahajata v priponki Pučnikov simpozij 2023.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine