4.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 5 decembra, 2022

(VIDEO) Za Združenje novinarjev in publicistov novela zakona o RTVS problematična z več vidikov: V nedeljo je potrebno zakon zavrniti!

Piše: C. R.

Danes je potekala novinarska konferenca Združenja novinarjev in publicistov, na kateri so predstavili svoje stališče o noveli zakona o RTVS. Na njej so sodelovali sodelujejo predsednik ZNP Matevž Tomšič, odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić in odgovorni urednik tednika Demokracija Metod Berlec.

Združenje novinarjev in publicistov nasprotuje noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ker je po njihovi oceni problematična tako z vidika postopka sprejemanja kot z vsebinskega vidika in vidika namena. Glede na to jo je treba na referendumu v nedeljo zavrniti, so pozvali na današnji novinarski konferenci.

Ni sprejemljivo, da je bila novela sprejeta po skrajšanem postopku, saj zaradi tega ni bilo javne razprave, je dejal predsednik združenja Matevž Tomšič. Kot ocenjuje, je šlo za očitno zlorabo parlamentarnega postopka.

Nadalje je novela po njegovem problematična zaradi vsebine, ker na javnem zavodu uvaja monopol politične opcije, ki je zdaj na oblasti. Sedanji zakon omogoča menjavanje članov programskega sveta, poleg tega se člani ne menjavajo vsi hkrati. Enkrat je večina v programskem svetu nagnjena bolj v levo politično smer, drugič bolj v desno, ni pa zacementirana, je dejal.

Novela bi po njegovem mnenju ustvarila stanje, ko bi člane v svet, kot bi se po noveli imenoval programski svet, predlagal zelo ozek krog organizacij. Princip, kako so bile te izbrane, ni bil dobro pojasnjen, meni. Po oceni združenja so bile izbrane zato, ker taka izbira omogoča, da bo imela leva politična opcija nadzor nad svetom tudi takrat, ko ne bo več na oblasti.

Nenazadnje kot problematičnega vidi namen novele, ker naj bi z njo na vrat na nos zamenjali vodstvo in člane v organih upravljanja. Zatrjevanje, da gre pri noveli za depolitizacijo zavoda, ocenjuje kot masko, za katero se skriva težnja po monopolizaciji zavoda.

Podpredsednik združenja Tino Mamić predlagateljem novele zameri, da se niso posvetovali z vsemi tistimi, ki jih zakon najbolj zadeva, namreč z novinarskimi organizacijami. Združenje po njegovih besedah ni bilo povprašano za mnenje, pač pa je v ospredju “skupinica ljudi, ki stavka, vdira v studio in tempira dialog in razpravo v imenu vseh zaposlenih na RTVS”. “A to je uzurpacija, saj niso vsi zaposleni takega mnenja,” je opomnil.

Po navedbah Metoda Berleca iz nadzornega odbora združenja pa je edini namen novele zamenjati vodstvo zavoda, saj vladajočim ni povšeči, ker je naredilo nekaj korakov k uravnoteženosti zavoda. Vodstvo in uredniška ekipa po njegovih besedah delata korake v pravo smer, čeprav je še daleč, da bi bila RTVS res profesionalna.

Objavljamo celoten govor urednika tednika Demokracija Metoda Berleca:

“Lepo pozdravljeni še moje strani! Strinjam se z do sedaj povedanim!

Bistvena sprememba zakona o RTV Slovenija je razrešitev obstoječega programskega in nadzornega sveta ter uvajanje enotnega organa upravljanja in nadzora – Sveta RTV Slovenija.

Pri spremembi zakona je edini namen takojšen prevzem organov upravljanja RTV Slovenija s strani vladajoče politike.

Veliko moč odločanja na Radioteleviziji Slovenija pa bi dobile t. i. nevladne organizacije, ki nimajo z RTV ničesar skupnega,

s spremembami zakona vladajoči želijo preprečiti, da bi v organih RTV sodelovali predstavniki poslušalcev in gledalcev, tisti torej, ki »prispevek RTV« financiramo.

Zakaj nasprotujemo takšnemu zakonu?

V prvi vrsti, ker je bil sprejet na sporen način in po hitrem postopku.

Ali kot je rekel včeraj dr. Žiga Turk na Zboru za republiko. Če ga citiram: »Vsebinsko protiustaven zakon je bil prejet na nezakonit način, ker si politična večina želi vzpostaviti medijsko enoumje, da ne bi nihče opozarjal na sprejemanje protiustavnih zakonov, ki so sprejeti na nezakonit način.« Konec citata.

Proti tej noveli zakona smo, ker nepremišljeno uvaja nov organ upravljanja in nadzora, ki pod krinko depolitizacije ukinja programski in nadzorni svet, ki zagotavljata nepristranskost in uravnoteženost;

ker se je s sprejetjem zakona po nujnem postopku onemogočilo javnosti in zainteresiranim deležnikom, da predstavljajo svoja stališča, ideje, predloge in pobude,

s tem pa se je zlorabil parlamentarni  postopek za doseganje političnih ciljev vladajoče koalicije, ki skupaj z nekaterimi politično angažiranimi sindikalisti že dalj časa načrtuje politični prevzem javnega zavoda RTV Slovenija,

ker se s tem ne zagotavlja spoštovanja načela resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij

in ker ne zagotavlja spoštovanja človekove osebnosti in dostojanstva, načela uravnoteženosti in svetovnonazorskega pluralizma.

Pri tem je jasno, da je edini namen novele zakona o RTV Slovenija, da se zamenja obstoječe vodstvo tega javnega zavoda, ki vladajočim ni povšeči.

Pri čemer je po moji oceni obstoječe vodstvo moteče za vladajoče zato, ker je v zadnjih mesecih vendarle naredilo pomembne korake k pluralnosti in politični uravnoteženosti Televizije Slovenija.

Korake k temu, da se ne slišijo samo stališča prvorazrednih, ampak tudi vseh ostalih, ki so bili v preteklosti namerno oziroma zavestno preslišani oziroma spregledani. Pogosto pa so bili celo na t. i. črni listi in se niso smeli pojaviti na RTV Slovenija kot komentatorji notranje političnega dogajanja v naši državi.

Tako, da ocenjujem, ocenjujemo, da vodstvo in uredniška ekipa dela korake v pravo smer, a smo še daleč od tega, da bi bila TV Slovenija res politično in svetovnonazorsko uravnotežena ter profesionalna v pravem pomenu te besede.

A koraki v tej smeri so vendarle narejeni, kar pa moti skupino novinarskih političnih aktivistov, ki je v preteklosti pravzaprav ugrabila javno RTV Slovenija in misli, da lahko še naprej počne kar hoče. Da je RTV Slovenija njihova privatna last!

Poglavje zase je Radio Slovenija. Njegove informativne oddaje so še sedaj politično zelo pristranske, pogosto celo agitatorske, seveda v korist sedanje vladajoče garniture, prej pa opozicije.

In seveda kot trobilo točno  določenih t. i. nevladnih organizacij na čelu s samooklicanim  Inštitutom 8. marec. Kar je nedvomno škandalozno, saj gre za radio, ki ga plačujemo vsi slovenski davkoplačevalci.

Naj zaključim! Poleg vsega naštetega je jasno, da gre za novelo zakona, ki je protiustavna, saj predčasno zaključuje mandate obstoječim legitimno in legalno izvoljenim organom, na kar so opozorili že številni ustavni pravniki.

In kot je opozoril ustavni pravnik dr. Matej Avbelj je zakon oziroma novela zakona protiustavna na več mestih, tako v procesnem kot v vsebinskem smislu.

Novela zakona je protiustavna med drugim pri pravici do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev ter pravici do svobode izražanja.

Zato smo v Združenju novinarjev in publicistov prepričani, da je potrebno spremembe zakona o RTV v nedeljo zavrniti!

Zato pozivamo volivke in volivce naj v nedeljo v primeru sprememb zakona o RTV oziroma novele zakona o RTV Slovenija glasujejo PROTI!

Toliko z moje strani!”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine