18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

(V ŽIVO) Vseslovenski protestni shod in upor upokojencev ter nezadovoljnih državljanov! Shod se je pričel pred stavbo RTV Slovenija! Rupar: Upokojenci ne bodo plačevali RTV propagande!

Piše: C. R., Ž. K. (Nova24tv.si)

Danes, v petek, 16. februarja, poteka vseslovenski protestni shod in upor upokojencev ter nezadovoljnih državljanov. Protestni shod se je pričel ob 14. uri pred stavbo RTV Slovenija, na Kolodvorski ulici v Ljubljani.

“Zahtevamo odstop nesposobnega vodstva, takojšnjo ukinitev kraje našega denarja za lenuh in socialistične jugoslovanske pijavke v RTV, vrnitev normalnega programa in demokratično in pluralno poročanje.. To pot bomo še pred stavbo, za odstranitev imajo rok en mesec, naslednjič gremo v prostore in jih odstranimo! Demokratično in pravno, oni so nas tako učili,” je zapisal organizator shoda Pavel Rupar.

Rupar je med drugim napovedal, da bodo upokojenci na Trgu zaplesali dunajski valček. Upokojenci so shod pred sodiščem začeli s skandiranjem: “Lopovi, lopovi, lopovi”. V ozadju odmevajo piščalke.

Igor Černoga, eden organizatorjev shoda

Pred RTV je prvi spregovoril Igor Černoga. V rokah drži megafon, zato se njegov glas širi po vsej bližnji okolici. “Vsakič, ko bomo prišli, bo veliko bolj ostro. Na koncu, če ne boste odstopili in se pobrali, bomo vstopili v stavbo in vas bomo mi odnesli,” je nagovoril vodstvo javne medijske hiše. Vodstvo RTV je obtožil, da so nesposobni in družbeno politični delavci. “Slovenija ni socialistična Jugoslavija. Če želite socialistično Jugoslavijo, se spokajte tja, kjer ta je. Dovolj nam je enoumja. Ta televizija je od vseh državljanov Republike Slovenije,” je bil oster.

Na govorniški oder je nato prispel Pavel Rupar, ki je svoj nastop začel z vihranjem slovenske zastave. Množica zbranih je vzklikala: “Pavle, Pavle, Pavle”. Nato je stopil do znanega kipa pred RTV, Pastirčka s piščalko, ki mu je na glavo pomenljivo nataknil belo vrečko.

Vir: X

“Njihove nesposobnosti, njihovega propagandno političnega delovanja upokojenci ne bomo plačevali,” je nato vzkliknil Rupar in od njih zahteval naj v mesecu razpustijo “zblojen” svet zavoda. “Takoj spremenite iznakažen in pokvarjen TV program,” je zahteval. “Proti lenuhom, neizobraženim novinarjem in mafiji, ki je zasedla RTV, bomo sprožili tožbo, z namenom, da nam povrnete vse plačane prispevke za tri leta nazaj,” je povedal.

Megafon je nato v roke ponovno dobil Černoga, ki je dejal, da zahteva prenos protestnih shodov upokojencev, ki ga trenutno vodstvo RTV cenzurira.

 

Na oder je stopil Rupar, ki je glasno parafraziral televizijskega voditelja Marcela Štefančiča: “J…o več nas je, kot vas!”

Upokojenci vzklikajo: “Mafija, mafija, mafija”.

“Če ste mislili ponovno graditi Jugoslovanski socializem, tu v Sloveniji, v tej stavbi, vam sporočamo, da demokratične Slovenije mi upokojenci ne bomo dali!,” je vzkliknil Rupar.

Upokojenci so nato začeli peti Puntarsko pesem “Le vkup, le vkup uboga gmajna”.

Rupar je nato pozval besne upokojence, naj se premaknejo proti Trgu republike. Pred državnim zborom se je zbrala množica protestnikov s slovenskimi zastavami. Kot na prejšnjih shodih so se na ploščadi zbirali upokojenci ob Boleru francoskega skladatelja Ravela.

“Zbrali smo se zoper ponorelo vlado!”
Prvi govornik Andrej Peterle je na shodu opomnil udeležence protesta, da so se zbrali zoper ponorelo vlado in ker zahtevajo višje pokojnine. “Delajo slabo, ali pa še to ne, plenijo in prevzemajo naše inštitucije, proti volji volivcev in še posebno proti volji nas, upokojencev,” je povedal. “Nikoli več nas ne boste metali iz parlamenta […] naslednjič boste vi leteli ven,” je napovedal.

Andrej Peterle, prvi govornik na 10. shodu upokojencev.

“Zbrali smo, ker od naših politikov zahtevamo pošteno ravnanje, ne pa tako kot v primeru stavbe na Litijski, krajo in korupcijo.”

Še posebej je pozdravil starostnike v domovih za ostarele, tiste, ki so ostali doma in druge bolnike po bolnicah in trpeče, ki jim sporočajo, naj upajo in potrpijo. “Molimo za vas, vztrajajte,” je pozval.

Sledila je slovenska himna. Naslednja govornica je bila mag. Alenka Orel iz Luč, ki je opogumila upokojence: “Vaši nasveti so vredni poslušanja! Tudi tam, čez cesto.” Predstavila je svojo politično-sindikalno pot. “Pred tridesetim leti sem stala ob boku Francetu Tomšiču, ključni osebnosti osamosvojitve. Osebnosti, ki je takrat med stavko spravila na cesto deset tisoč litostrojskih delavcev.” 

Govornica mag. Alenka Orel iz Luč.

“Sedaj se borim za vaše pravice ob človeku, Pavlu Ruparju, ki mu je prav tako uspelo na ulice spraviti več deset tisoč glavo množico. Nas, ki smo bili ves čas pokorno tiho in verjeli pravljicam, ki so nam jih prodajali predvsem Desus in različna upokojenska združenja,” je povedala.

Naslednja je spregovorila Jožica Veler“Bog živi vas Slovence, ki za poštenje se borite,” so bile njene prve besede. Na protest prihaja zaradi vseh norosti, ki jih uzakonja Golobova vlada. Spomnila svoje vrstnike, da se je potrebno boriti tudi za boljšo prihodnost svojih vnukov.

Jožica Veler

“Skozi okno mečete milijone in nihče ne ve, kdo je za vse to kriv. Okrog vas pa živijo bolni upokojenci, ki vas prosijo samo dostojnega življenja. Te milijone bi lahko namenili revnim ljudem, ki so v lanskih poplavah ostali brez lastnih domov,” je vladi povedala govornica.

Pokojnine dvigujejo za drobiž
Predstavnik upokojenske stranke Igor Černoga: “Sem poln adrenalina, ko vidim množico ljudi, ki se bori za pravice, ki bi jih morali že imeti.” Černoga je spomnil na dan, ko so bili v parlamentu, a so jih označili za populiste. “Govorili so, da ni denarja, že eno leto trkamo na vrata, a se nam nihče ne oglasi. Dvigujejo nam pokojnine za drobiž, cene pa se dvigujejo za 50 in več odstotkov.” Oblastnikom je obljubil, da se jim bo vse slabo vrnilo kot bumerang.

Ne prikazujte oddaj ljudi, ki so zašli v svoj svet
Naslednji govorec je spregovoril predvsem kot oče in stari oče, kot predstavnik normalne družine, vzgojene na vrednotah naroda, vzgojene v spoštovanju do moških in žensk, v naravnem spoštovanju dveh spolov in družine. Spomnil je, da je RTV začela z oddajo Prvič, “ki jo ustvarjajo ljudje, ki so z naravne poti zašli v svoj svet“. Prepričan je, da bodo osnovnošolski otroci ob gledanju tovrstnih oddaj zašli v iskanje pedofilov in homoseksualcev. Starši in stari starši zato zahtevajo od nacionalne televizije, naj ne prikazuje tovrstnih oddaj našim otrokom.

Rupar je spomnil, da se shoda niso udeležili zgolj starejši, temveč so z njimi tudi študentje. Napovedal je Jana Valanta, ki je pred dnevi dopolnil 18 let. Valant je pripomnil, da je res še mlad, a ima še starše, ki hodijo v službo in upokojene stare starše, za vse pa si želi dostojnega življenja. “Iz srca vas podpiramo,” je povedal in dodal naj stari in mladi združijo moči ter zahtevajo spremembe.

“Vlada dol!”
Rupar je za konec spomnil, da jih oblast že eno leto ovira pri predlogih za dvig pokojnin, prav tako jih žalijo z besedami, ki si jih ne zasluži nihče. “Takih ljudi ne rabimo v parlamentu.” Največji lopovi so po njegovem na vladi, kjer je najboljši menedžer in ne znajo izračunati niti inflacije. “Nima pojma evropski in svetovni menedžer, sramota!” Rupar vladi očita, da ponareja podatke in računa košarice, kjer je kruh po 50 centov. “Kje se to kupi,” se sprašuje in spomni, da so ta mesec dobili še enkrat višje položnice za plin kot pred dvema letoma.

8,2 odstotni količnik za pokojnine je označil za lopovsko potezo, vlado pa kritiziral, ker je prehitela njihovo iniciativo za ureditev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a so jih na vladi prehiteli in vsem uvedli obvezno zavarovanje.

Želimo denar od svojega dela, ne od korupcije,” je bil še jasen Rupar, ki se od vseh vladnih investicij najbolj veseli novih zaporov v Dobrunjah. Nato je izrazil upanje, da se bodo videli še na kakšnem shodu, a hkrati upa, da 13. ne bo več potreben, saj bo vlada morala “spokati”. Nato je množila začela vzklikati “vlada dol!

Za konec se je Rupar še zahvalil Bogu za lepo vreme in skupaj z udeleženci zapeli Čebelarja.

Jezni upokojenci se bodo predvidoma ob 15. uri zbrali na Trgu republike, kjer se bo program začel s petjem slovenske himne.

Rupar je med drugim napovedal, da bodo upokojenci na Trgu zaplesali dunajski valček.

Pričakujejo veliko udeležencev iz vse države, zato so pripravili nekaj navodil:

– Udeleženci naj prinesejo slovenske zastave in transparente, piščali, trobila, bobne, tudi druge rekvizite;

– Izogibati se je treba provokacijam, udeleženci naj stvari snemajo ali predvajajo v živo.

-“Bodimo glasni, vendar mirni in ne nesramni, brez provokacij, dostojanstveni in kulturni, slovenski,” so dodali.

Vseslovenski protestni shod lahko spremljajte na spodnji povezavi:

Spomnimo. Upokojenci, invalidi, veterani vojne za Slovenijo in starejši od 65 let imajo pravico do brezplačnega prevoza z javnimi potniškimi sredstvi (vlak in avtobus, tudi mestni). Za to je potrebna posebna kartica, ki velja 12 mesecev. Kdor kartice še nima, si naj to priskrbi na mestih, kjer prodajajo vozovnice za vlak ali avtobus. Kdor to kartico ima, pa naj na istih mestih preveri njeno veljavnost.

Načrt pohoda po ljubljanskih ulicah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine