1.9 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

V Zgornji Savinjski dolini še vedno težava ceste, iščejo rešitve za družine brez strehe nad glavo

Piše: C.R., STA

V Zgornji Savinjski dolini se danes nadaljuje odpravljanje posledic ujme, predvsem čiščenje lokalnih cest in odvažanje zbranih odpadkov v preteklih dneh. V Občini Luče upajo, da se bo danes pričela gradnja dela uničene glavne ceste proti Ljubnemu ob Savinji, zvečer je predviden tudi sestanek s prebivalci, ki so jim poplave poškodovale domove.

“Še zmeraj vzpostavljamo cestne povezave med posameznimi naselji in kmetijami. Ker so Luče trenutno zelo težko dostopne, delamo z mehanizacijo, ki jo pač imamo na voljo,” je danes za STA povedal župan Klavdij Strmčnik.

Oskrba z elektriko je po njegovih besedah vzpostavljena povsod po občini, ponekod sicer še vedno prek agregatov. Tudi vodooskrba je zagotovljena, je pa še vedno priporočeno prekuhavanje vode iz javnega vodovodnega omrežja.

S prebivalci naselja Struge, ki jim je ujma uničila ali poškodovala hiše, je danes predviden sestanek, na katerem se bodo pogovorili o možnih rešitvah. “Statik je pregledal stanje in danes bodo ljudje povedali, kakšne so njihove želje. Za tiste, ki bodo to želeli, bomo poskušali zagotoviti nadomestno lokacijo za nove hiše,” je pojasnil župan.

Tiste, ki niso imeli druge možnosti začasnega zatočišča, so naselili v turistične objekte. Obisk turistov v teh krajih je še vedno odsvetovan. “Z županjo sosednje občine Solčava Katarino Prelesnik sva izdala odredbo o zaprtju turističnih nastanitvenih kapacitet za čas aktivacije načrta za zaščito in reševanje v primeru poplav, ker res ni primerno, da bi zdaj vabili k nam turiste. Infrastruktura je tako uničena, da se z običajnim avtom težko prevažaš med naselji,” je povedal Strmčnik.

Najbolj nestrpno pričakujejo ponovno vzpostavitev glavne cestne povezave Ljubno ob Savinji – Luče, ki vodi potem naprej še v Solčavo. “Danes je predviden sestanek na terenu, da se potrdi projektna rešitev za novo škarpo, da se potem lahko začne čim prej graditi. Ta povezava je za nas ključnega pomena, ker po njej potekajo vse dnevne migracije,” je dejal. Po njegovih besedah bodo zgradili zaščitni zid med reko Savinjo in cesto nad naseljem Struge proti Lučam, kjer so poplave odnesle okoli 120 metrov ceste.

Vlada je medtem na spletni strani o pomoči tujih državah v ujmi prizadeti Sloveniji navedla, da so s Češke preko mehanizma EU na področju civilne zaščite prispeli trije montažni mostovi, ki jih bodo postavili v Črni na Koroškem in Lučah.

Večina objektov, ki so bili poplavljeni, je bilo v zadnjih dneh, tudi ob pomoči številnih prostovoljcev, očiščenih naplavin, ob pomoči vojske so tudi že začeli z razkuževanjem. Po besedah župana Luč se bo treba posvetiti še čiščenju naplavin in plazov s kmetijskih površin in manjših cest. Slednje je pomembno tudi zaradi izvajanja šolskih prevozov, saj se bo kmalu začela šola.

Strmčnik podpira idejo, da bi se novo šolsko leto na prizadetih območjih začelo nekaj dni kasneje kot običajno. “To ne bi bilo slabo, saj je pri nas večina učencev vozačev in naše ceste so trenutno res slabe,” je dejal.

Nekateri šolski objekti zdaj služijo tudi za štabe civilne zaščite ali skladišča zbrane humanitarne pomoči. V Gornjem Gradu so narasle vode tudi poplavile del šolskih prostorov, a jih bodo po besedah tamkajšnjega župana Antona Špeha do 1. septembra očistili.

V Občini Ljubno ob Savinji se po besedah župana Franja Naraločnika trenutno ukvarjajo predvsem z odstranjevanjem odpadkov, ki so bili zbrani na poplavljenih območjih in jih zdaj pospešeno odvažajo, da ne bi predstavljali tveganja za zdravje in okolje. V omenjeni občini je še vedno neprevoznih več lokalnih cest, ki jih zdaj zasilno popravljajo, da omogočijo normalno oskrbo prebivalcev, nekaj težav je še vedno tudi na vodovodnem omrežju.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine