-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

V zadnjih treh mesecih bodo »sfučkali« več kot milijardo evrov za porabo, ki nima veze z epidemijo in draginjo

Piše: Vida Kocjan

V zadnjih treh mesecih je pričakovan visok primanjkljaj, v znesku 1.716 milijonov evrov, večina porab (1.063 milijonov evrov) ne bo povezana z ukrepi za blažitev posledic epidemije in draginje.

Fiskalni svet je objavil podatke o javnofinančnem poslovanju države v prvih devetih mesecih letos. Primanjkljaj državnega proračuna je bil 324 milijonov evrov. V tem znesku so všteti tudi učinki ukrepov za blažitev posledic epidemije in draginje. Brez teh ukrepov bi bil dosežen proračunski presežek v višini 377 milijonov evrov, kar pomeni, da je bil vpliv epidemije in draginje v prvih devetih mesecih 701 milijon evrov.

Nadalje primerjava dosedanje realizacije in nedavno sprejetega rebalansa državnega proračuna za leto 2022 nakazuje, da bo v zadnjih treh mesecih letošnjega leta realiziranega kar 1.716 milijona evrov primanjkljaja. Kar 1.063 milijonov evrov primanjkljaja pa ne bo povezanega z ukrepi za blažitev posledic epidemije in draginje.

Mesečno nameravajo porabiti 500 milijonov evrov več

Dejanska realizacija rebalansa bo po izračunu Fiskalnega sveta pomenila, da bi t. i. »očiščena« poraba (brez neposrednega učinka ukrepov za blažitev posledic epidemije in draginje) v povprečju zadnjih treh mesecev leta znašala okoli 1,5 milijarde evrov na mesec, kar je za okoli 500 milijonov evrov več kot v povprečju prvih devetih mesecev.

Odpira se prostora za še višjo rast porabe v prihodnjem letu

Fiskalni svet je zapisal, da rebalans državnega proračuna, zlasti s previsoko zastavljenimi ravnmi odhodkov, ne predstavlja ustrezne osnove za pripravo proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti. S takšnim pristopom k proračunskemu načrtovanju pa se odpira prostor za še višjo rast porabe prihodnje leto.

Prihodki višji za petino

Prihodki, brez upoštevanja neposrednega učinka ukrepov za blažitev posledic epidemije in draginje, so bili v prvih devetih mesecih 2022 medletno višji za petino oziroma za 20,2 odstotka. Odhodki brez upoštevanja neposrednega učinka ukrepov za blažitev posledic epidemije in draginje so bili v prvih devetih mesecih letos medletno višji za 9,9 odstotka.

Za covid ukrepe skupno 5,88 milijarde evrov

Skupni obseg odhodkov državnega proračuna za covid ukrepe od marca 2020 do konca septembra letos znaša 5.445 milijonov evrov, od tega v prvih devetih mesecih letos 652 milijonov evrov. Iz rebalansa proračuna izhaja, da naj bi bilo do konca leta za ta namen porabljenih še 435 milijonov evrov, skupno bo to 5.880 milijonov evrov (od marca 2020 do decembra 2022).

Fiskalni svet je 30. septembra prejel tudi predloge proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti. Skladno z Zakonom o javnih financah je rok za pripravo ocene predloga spremenjenega Okvira za pripravo proračunov sektorja država 15 dni, rok za pripravo ocene predlogov državnega proračuna za leti 2023 in 2024 pa najkasneje do 20. oktobra 2022.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine