14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

V Veliki Britaniji so umorili poslanca, bodo organi pregona čakali, da se prizor ponovi v Sloveniji?

Piše: T. F. (Nova24tv)

Po zadnjih informacijah naj bi neznani storilci pošto, ki je vsebovala grožnje s smrtjo in celo strelne naboje, naslovili na najmanj šest različnih naslovov. Najprej je v javnost prišla informacija, da sta pošto na domači naslov dobila predsednik vlade Janez Janša in obrambni minister Matej Tonin, da so jo tudi dobili, pa so danes potrdili še minister za notranje zadeve Aleš Hojs, predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti ter dve poslanski skupini v državnem zboru, DeSUS in SNS. Sedmo pošiljko z enako vsebino, ki je bila bojda namenjena predsedniku SMC Zdravku Počivalšku, pa so prestregli že na rentgenu na pošti. Kako je pošta sploh lahko prišla do preostalih naslovnikov? Na Pošti Slovenije pravijo, da so ravnali v skladu s pravili. In medtem, ko je koalicija v državnem zboru enotno obsodila dejanje neznanih storilcev, v četverčku KUL z izjemo Tanje Fajon vsi (zaenkrat) še molčijo.

Da smo priča porasti groženj z nasiljem, zlasti visokim političnim predstavnikom v zadnjem letu in pol, priznava tudi nekdanji policist in notranji minister dr. Vinko Gorenak, ki meni, da je potrebno takšne grožnje s smrtjo jemati skrajno resno. “Leta 2012/2013, v času druge Janševe vlade je bilo število takšnih groženj podobno sedanjemu. Tudi sam sem bil deležen neposrednih groženj s smrtjo, zato me je policija kot ministra takrat dodatno varovala. Značilen pojav pa je, da je število takih groženj veliko, veliko večje v času desnih vlad, zlasti v času Janševih vlad, veliko manjše ali skoraj zanemarljivo pa je število takih groženj v času levih vlad. To pove vse in še več o levem političnem ekstremizmu,” meni državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, zadolžen za komunikacijo med vlado in državnim zborom.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je pošiljatelje takšnih anonimnih pošiljk le stežka izslediti, Gorenak pravi, da je njegova izkušnja pozitivna in da je policija na njegov predlog (zakonski pogoj je, da brez predloga oškodovanca policija ne bi ukrepala) več storilcev izsledila. “Tudi do postopkov na sodiščih je prišlo in vsi so bili v mojo korist. Ni pa vedno tako, policija vedno ne more izslediti tovrstnih skrajnežev,” pravi dr. Gorenak.

Neukrepanje pripelje do najhujšega nasilja
In kako bi sicer po njegovem morala ukrepati policija? Nenezadnje sta dva neznanca, sredina protestnika, celo želela vstopiti v hišo ministra Tonina. “Če sem prav informiran, v tem primeru gre za naključje in ne za naklep, povezan s sredinimi protestniki. Omenjena protestnika sta menda res zastopnika T2, res pa je, da sta bila med sredinimi protesti po mojih podatkih pridržana. Neukrepanje seveda lahko pripelje tudi do najhujšega nasilja. Vprašanje pa je kdo naj ukrepa. Če pogledate policijske ukrepe boste ugotovili, da je teh kar precej, nekaj nato razveljavi Ustavno sodišče, nekaj tožilci, na sodiščih pa še nič. Nasilne demonstracije leta 2010 pa tiste 2012 in 2013 so dobile le malo epiloga na sodiščih,” se obdobja druge Janševe vlade, katere stabilnost so načele vseslovenske vstaje, spominja Gorenak.

Odgovornost nosi levi spekter politike
In kdo je najbolj odgovoren za stanje duha v družbi? “Pravo vprašanje, ki zahteva pošten odgovor. V prvi vrsti politika, točneje levi spekter politike. Ko so mediji objavili grožnje Janezu Janši, Mateju Toninu in še nekaterim politikom SNS in DeSUS, smo lahko spremljali reakcije Fajonove (SD), Šarca (LMŠ), Mesca (Levica) in Bratuškove (SAB). Mimogrede, po moji oceni gre za najbolj resne grožnje politikom do danes, saj so v grozilna pisma dodali prave naboje. In kako so reagirali omenjeni politiki? Fajonova je na Twitter profilu grožnje obsodila, a cinično dodala, da sta si dejansko Janša in Tonin sama kriva. Kaj je torej sporočila avtorjem groženj? Nadaljujte prosim, bi lahko rekli.”

Dr. Vinko Gorenak (foto: Nova24TV)w

Gorenak še opozarja, da se Marjan Šarec in Luka Mesec nista oglasila, kar po njegovem pomeni, da sporočata enako, naj storilci nadaljujejo z grožnjami. “Kaj je storila Bratuškova, pa ne vem, ker me je na Twitter profilu blokirala, kot je blokirala za vsak slučaj vse osebe s priimkom Gorenak.”

Nedavno so umorili poslanca
Za našo spletno stran je trenutne razmere v državi komentiral tudi obramboslovec, dr. Vladimir Prebilič s Fakultete za družbene vede, ki opozarja, da smo priča porastu podobnih razmer povsod po Evropi, kar seveda nikakor ni opravičljivo. V demokracijah bi se morala nestrinjanja, izguba zaupanja in razočaranja nad političnimi elitami reševati na drugačne načine: lahko s protestom (brez nasilja in na način, ki ne ogroža drugih), v državnem zboru, ki predstavlja prostor političnega boja ter predvsem na volitvah. “Vsaka grožnja mora biti obravnavana skrajno resno, saj se le-ta lahko prehitro sprevrže v tragedijo, primer Velika Britanija in umor poslanca. Verjamem, da bodo tako ravnali tisti, ki so zadolženi za varnost,” poudarja Prebilič.

Prof.dr. Vladimir Prebilič v oddaji Razkrito. (foto: Nova24TV)

Prebilič, ki je bil sredi oktobra tudi gost oddaje Razkrito na temo ravnanja policije na sredinih protestih, meni, da bo storilce težko najti, saj praviloma skrbno zakrijejo sledi. “Je pa protokol za varovane osebe jasen in mora zagotoviti varnost osebi, ki tovrstno funkcijo opravlja. Varovanje osebe še vedno temelji za defenzivni taktiki, kar pomeni, da se morajo ukrepi za zagotavljanje varnosti izvajajo na način minimalne uporabe sile oz. na reciprociteti le-te,” dodaja aktualni kočevski župan.

Za razliko od Gorenaka vidi Prebilič razloge za tako napeto stanje v družbi na treh dejavnikih: ukrepi za izvajanje omejitve širitev bolezni so spolitizirani do same skrajnosti, kar široko odpira vrata različnim populističnim razlagam ter s tem (pre)številnim manipulacijam, Vlada RS ni najbolj spretno komunicirala nekatere odločitve, ki bi nemara z drugačnim pristopom bile bolj sprejemljive in manj stresne, hkrati pa je politični boj (gre za politične stranke tako levega kot desnega spektra) prešel vse razumne mere, kar stopnjuje občutek izrednih razmer, to pa še dodatno razgreva javnost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine