17.1 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

V Ukrajino je prispelo 50.000 Wagnerjevih vojakov: ZDA menijo, da bodo dobili orožje iz Severne Koreje

Piše: C. R. 

Admiral John Kirby, koordinator Sveta za nacionalno varnost Bele hiše, je povedal naslednje. Na podlagi ameriških obveščevalnih podatkov je dejal, da je 10.000 “Wagnerjevcev” pogodbenih uslužbencev, preostalih 40.000 pa je obsojencev / kaznjencev.

Obsojence poženejo v boj brez usposabljanja

Po Kirbyjevih besedah Wagnerjevo zasebno vojaško podjetje (ZVP) postaja središče moči in tekmuje z ruskim obrambnim ministrstvom. Ruski predsednik Vladimir Putin se pri operacijah v Ukrajini vse bolj zanaša na plačance.

Več kot 90 % pripadnikov Wagnerjevega ZVP je nekdanjih zapornikov, ki so jih brez kakršnega koli usposabljanja vzeli iz zaporov in jih pognali v boj,- je opozoril admiral.

ZDA so 20. januarja priznale Wagnerjevo ZVP za mednarodno kriminalno organizacijo in s tem odprle različne mehanizme za spodkopavanje njenega delovanja. Zdaj bo lahko več držav in institucij prekinilo dotok denarja plačancem.

Po poročanju CNN bo ameriško finančno ministrstvo prihodnji teden uvedlo nove sankcije proti skupini in njenim svetovnim zaveznikom.

“S temi ukrepi se zavedamo transkontinentalne grožnje, ki jo predstavlja skupina Wagner ZVP, tudi zaradi njenih stalnih hudih kriminalnih dejavnosti,” je pojasnil Kirby.

Severna Koreja je Rusiji dobavila orožje

Ministrstvo za finance ZDA je v okviru postopka proti družbi Wagner ZVP objavilo satelitsko sliko, na kateri je razvidno, da Severna Koreja dobavlja orožje Rusiji.

Na fotografiji so ruski vagoni, ki so novembra potovali iz Rusije v Severno Korejo in nazaj. To je bila najverjetneje prva pošiljka pehotnih izstrelkov in strelov za uporabo v ZVP Wagner v Ukrajini.

“Videli smo, da so severnokorejski uradniki zanikali, da bi orožje dobavili Wagnerjevemu ZVP,” je opozoril admiral in poudaril, da so ZDA že predložile dokaze za to.

ZDA menijo, da ta dostava orožja ne bo vplivala na dinamiko spopadov. Kirby meni, da bi lahko Severna Koreja Rusiji dobavila še več oborožitvenih sistemov. Poleg tega okupatorji iz Irana prejemajo opremo, vključno z brezpilotnimi letali.

“Dobava orožja (iz Severne Koreje – Channel 24) je neposredna kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN,” je dejal uradnik.

Dodal je, da so ZDA svoje obveščevalne podatke že posredovale skupini strokovnjakov odbora Varnostnega sveta za sankcije proti Severni Koreji.

Istega dne je visok predstavnik zahodnih obveščevalnih služb izjavil, da je Zahod “vsekakor zaskrbljen, da Severna Koreja morda načrtuje širitev in dobavo več vojaške opreme ali podporo tej dobavi”.

Vir: 24kanal.ua

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine