12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

V Ukrajini novi barbarski raketni napadi Putinove soldateske na civilne cilje; rakete doslej uničile že vsako tretjo ukrajinsko elektrarno

Piše: C. R.
Ukrajinske oblasti so danes poročale o novih ruskih raketnih napadih v Kijevu ter regijah Harkov, Dnipropetrovsk in Mikolajiv, ki so bili večinoma usmerjeni v energetsko infrastrukturo. O žrtvah za zdaj poročajo le v Mikolajivu, kjer naj bi reševalci iz ruševin izvlekli truplo moškega.
Le dan po smrtonosnih ruskih napadih na ukrajinsko prestolnico je predstavnik ukrajinskega predsedstva Kirilo Timošenko sporočil, da so vzhod Kijeva prizadeli trije napadi na “objekt za oskrbo z električno energijo”. O obstreljevanju je poročal tudi župan mesta Harkov Igor Terehov, kjer podzemna železnica trenutno deluje kot zavetišče.
Na napade se je že odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je ponovil, da Ukrajino ogrožajo okupatorji, ki da še naprej delajo to, kar znajo najbolje, in sicer terorizirajo in ubijajo civiliste.
Rusija je v nekaj več kot tednu dni uničila 30 odstotkov ukrajinskih elektrarn, kar je ob bližajoči se zimi povzročilo obsežne izpade elektrike po državi, je danes opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Od 10. oktobra je bilo uničenih 30 odstotkov ukrajinskih elektrarn, kar je povzročilo obsežne izpade električne energije po vsej državi,” je na Twitterju zapisal Zelenski in dodal, da ni več prostora za pogajanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.
V več ukrajinskih regijah, vključno z glavnim mestom Kijevom, je do zadnje prekinitve dobave električne energije prišlo danes, potem ko je nov niz ruskih napadov prizadel številne energetske objekte. V luči tega je kijevski župan Vitalij Kličko prebivalce prestolnice pozval, naj “čim bolj varčujejo z električno energijo” in se izogibajo uporabi naprav z veliko porabo energije.
Po ruskih napadih so brez elektrike ostali tudi deli regije Žitomir, zahodno od Kijeva, je sporočil guverner Vitalij Bunečko in dodal, da žrtev ni bilo. V glavnem mestu regije, ki je ostalo brez elektrike in vode, pa bolnišnice trenutno delujejo z rezervnimi viri energije, je na Facebooku sporočil župan Sergej Šuhomlin. Po napadih so o izpadu elektrike poročali še v nekaterih delih regije Dnipro v osrednji Ukrajini, pri čemer je guverner regije Valentin Rezničenko dodal, da je ponekod v mestu Dnipro prišlo do motenj v oskrbi z vodo, medtem ko je sosednje mesto Pavlograd po navedbah mestnega sveta trenutno brez vode.
Rusija že vrsto dni izvaja obsežne raketne in letalske napade, katerih tarča je predvsem ukrajinska kritična energetska infrastruktura. Napade je Putin pred tednom dni označil kot povračilni ukrep za eksplozijo, ki je pred tem odjeknila na mostu, ki Rusijo povezuje s priključenim ukrajinskim polotokom Krim.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine