19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Zakaj mladi na levo in v levo radikalizacijo?

Piše: mag. Tadej Ian, politolog, družboslovec in publicist 

Politični opazovalci povsod na Zahodu (in v Sloveniji) ugotavljajo, da so mladi (do 35 let) v veliki večini politično usmerjeni v levo. Razmeroma velik odstotek teh mladih levičarjev lahko prištejemo k radikalni levici. V prispevku pojasnjujemo razloge, zakaj je prišlo do tako velikega odklona mladih v levo.

To, da so levičarske stranke in gibanja danes med mladimi tako ekstremno priljubljeni, lahko enostavno pojasnimo s citatom pisatelja G. Michaela Hopfa iz enega njegovih postapokaliptičnih romanov: »Težki časi ustvarijo močne ljudi. Močni ljudje ustvarijo dobre čase. Dobri časi ustvarijo šibke ljudi. In šibki ljudje ustvarijo težke čase.« Današnji mladi so se rodili v dobrih časih. Zato so šibki ljudje, ki ustvarjajo težke čase. Njihova šibkost se še najbolj kaže v tem, da zaslepljeno podpirajo leve politične ideologije, ki zahodno civilizacijo potiskajo v katastrofo.

Zaslepljeni otroci blaginje

Po grozotah druge svetovne vojne se je zgodila obnova, ki je potencirala obdobje gospodarske rasti, ki je ustvarila blaginjo po vsem svetu. Krizna 70. leta prejšnjega stoletja so spravila v težave predvsem tretji svet in države pod komunistično diktaturo, medtem ko je Zahod svojo blaginjo ohranil. Globalizacija in digitalna revolucija sta ustvarili novo rast in s tem podaljšali blaginjo. Kakšen rušilni rezultat na gospodarstvo bo imela epidemija covida-19, se bo šele pokazalo, a zahodni sistemi se za las za zdaj še držijo. Z osamosvojitvijo in uvedbo tržnega gospodarstva se je Slovenija priklopila na blaginjo Zahoda in s tem se je v njej ustavila gospodarska kriza, ki jo je povzročil državni socializem.

Mladi, o katerih govorimo (18–35 let), so se rojevali v stabilnih 80. in 90. letih prejšnjega stoletja ter na začetku novega tisočletja, ko je kazalo, da je (po besedah političnega ekonomista Francisa Fukuyame) »konec zgodovine«, v kateri naj bi bil Zahod trajno zmagal. V tem času (in do danes) je prevladovala ideja, da si je človek podredil naravo. Ta ideja se je kasneje zaradi iluzije, da človek lahko odločilno vpliva na naravo, izrodila v katastrofalno razogljičevanje, ki bo zahodni blaginji zabilo zadnji žebelj v krsto. Tudi udobje življenja, ki so ga od rojstva do danes izkusili mladi milenijci in generacija Z, ni bilo še nikoli v zgodovini niti na približno podobni ravni, kot je sedaj, ko imajo celo nižji sloji prebivalstva na Zahodu dosti boljši standard, kot so ga imeli pred stoletji kralji.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine