23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: V Severni Makedoniji in na Hrvaškem se sestavljata desni vladi

Piše: Bogdan Sajovic

Na Hrvaškem in v Severni Makedoniji sta zmagali desni stranki. Države, ki so nastale na ruševinah nekdanje Jugoslavije, se obračajo v desno. Izjema je le levičarsko usmerjena jugonostalgična Slovenija. Medtem ko Slovenci slavijo partizanstvo, pa podjetniki z Balkana prevzemajo slovenska podjetja.

Pretekli teden so v Severni Makedoniji potekale dvojne volitve. Volivci so izbirali nov sklic parlamenta, poleg tega pa tudi novega predsednika republike. Desna opozicijska stranka VMRO-DPMNE je premočno zmagala na obojih volitvah.

Levičarskega Pendarovskega premagala desna Siljanovska

Dosedanjega predsednika Makedonije Steva Pendarovskega je izzvalo sedem kandidatov, med katerimi je bila najmočnejša izzivalka 70- letna poslanka in profesorica ustavnega prava Gordana Siljanovska. Prvi krog predsedniških volitev je že potrdil visoko podporo volivcev kandidatki opozicije, saj je 24. aprila Siljanovska dobila 41,2 odstotka glasov, aktualni predsednik pa samo 20,5 odstotka, to je polovico manj. Tretji je bil s 13 odstotki Bujar Osmani, ki ga je v tekmo poslala najmočnejša stranka makedonskih Albancev Demokratična zveza za integracijo.

V drugi krog sta tako napredovala Pendarovski in Siljanovska, volilni izid pa je bil pravi polom za vladajočo stranko in njenega predsednika. Siljanovska je namreč dobila kar 69-odstotno volilno podporo. Do tal potolčeni Pendarovski je že zgodaj na volilni večer priznal poraz in čestital zmagovalcem. Glede izida pa je dejal, da so izidi jasni in jih ne namerava podrobno pojasnjevati, kar je glede na polom, ki ga je doživel, tudi razumljivo.

Celoten članek si lahko preberite v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine