1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Ustanovljen Svet za zaščito svobode govora

Piše: Janja Strah

Pretekli teden je bil v okviru svobodoljubnega združenja Zbora za republiko (ZzR) ustanovljen Svet za zaščito svobode govora (SZSG). Člani menijo, da se polje svobode govora in s tem svobode nasploh v Sloveniji vse bolj krči. Opažajo, da se je začelo ljudi, ki izražajo drugačna stališča in ki izrekajo kritiko na račun vlade, preganjati.

»Ker menimo, da je danes v Sloveniji svoboda govora kot univerzalna človekova pravica in svoboščina ogrožena, se ustanavlja Svet za zaščito svobode govora,« je Svet zapisal ob ustanovitvi. Predsednik Sveta je postal Jože Biščak, namestnik urednika revije Demokracija in predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev (SZDN).

Namen ustanovitve Sveta

Svet je bil ustanovljen zaradi vse večjega omejevanja svobode govora v Sloveniji. Glavna naloga Sveta bo prizadevanje za zaščito svobode govora – da lahko vsakdo javno izrazi svoja stališča, ne da bi zaradi izrečenih besed utrpel negativne posledice, kot so grožnja z nasiljem ali zaporna kazen. Svet se bo odzival na kršitve svobode govora kot temeljne človekove pravice in svoboščine.

Predsednik Zbora za republiko in pobudnik ustanovitve SZSG France Cukjati, nekdanji predsednik Državnega zbora RS, je ob ustanovitvi povedal: »Svobodno ljudstvo je tisto, v katerem je vsak njen član svoboden. Srčika človekove svobode pa je svoboda iskati, spoznavati in govoriti resnico. V razkrivanju in zagovarjanju resnice se lahko le človek sam omeji po načelu empatije – biti pravičen, dobrohoten in ne sovražen. Skrb za svobodo govora je dolžnost vsake demokratične oblasti. Le v takem ozračju se lahko razvije uspešna in zadovoljna družba, ki jo tvorijo uspešni in zadovoljni posamezniki. Svet za zaščito svobode govora je še en kamenček v mozaiku teh naporov.«

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine