5.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 marca, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Slovenija se je znašla pod ledom demografske zime

Piše: Andrej Sekulović

Slovenija se je znašla v demografski zimi. Po nekaterih podatkih je bila v letu 2003 rodnost najnižja od osamosvojitve. Hkrati se sooča z migracijami, ki jih liberalne oblasti ponujajo kot rešitev. Tujcev je že več kot devet odstotkov.

Evropa se danes sooča z demografsko krizo, ki je posledica staranja prebivalstva in prenizke rodnosti ter hkrati množičnega uvažanja migrantov iz Afrike, z Bližnjega vzhoda in iz Azije. S takšno demografsko zimo se sooča tudi Slovenija, kar je razvidno iz statistike o sestavi prebivalstva. Še bolj zaskrbljivo je to, da hoče uradni Bruselj problematiko nizke rodnosti Evropejcev reševati s pritokom tuje delovne sile in sprejemanjem migrantov, odmeve takšnih prepričanj pa je slišati tudi v slovenskem parlamentu. Ker se tisti, ki odločajo o naši prihodnosti, ne ozirajo na ohranjanje etnokulturnih značilnosti in na preživetje evropskih narodov, temveč slednje nalašč spodkopavajo in jih skrbijo le gospodarska vprašanja, zadosten pritok tuje delovne sile torej in novih potrošnikov, nam grozi počasno izumrtje in odhod z odra zgodovine. V sodobnih liberalnih demokracijah so oblastem in korporacijam, ki imajo velik vpliv na politiko, pač potrebni delavci in potrošniki ter prebivalstvo, ki bo zagotavljalo, da služabniki globalizma ostanejo na oblasti. Etnična sestava ni pomembna. V Sloveniji je to razvidno tudi iz poteze vlade, ki je kmalu po prevzemu oblasti ukinila urad vlade za demografijo.

Povprečna starost prebivalcev Slovenije

V prejšnjem letu je starostno skupino do štirinajstega leta starosti predstavljalo le 14,9 odstotka prebivalstva. Po drugi strani pa je tistih, ki so bili v prejšnjem letu stari več kot 65 let, 21,6 odstotka. Največ prebivalcev je starih med 15 in 65 let, saj tvorijo več kot 60 odstotkov prebivalstva Slovenije. Kot je razvidno z grafa, gre za trende, ki trajajo že dlje časa. Tistih, ki so stari 80 let ali več, pa je bilo v letu 2023 5,7 odstotka. Pri najmlajših prebivalcih statistike kažejo določena nihanja. Tako je njihov delež od leta 2008 pa do leta 2020 malce narasel, vendar pa je v letu 2022 začel znova upadati. Prav tako raste delež starejših prebivalcev. Leta 2008 je bilo 16,1 odstotka prebivalstva starega 65 let ali več, danes pa predstavlja, kot vidimo, slabih 22 odstotkov.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine