23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Slovenija je pod Golobovo vlado na poti v recesijo

Piše: Vida Kocjan

Slovenija je na začetku vstopa v recesijo, vlada Roberta Goloba pa zapravlja kot za stavo in državo zadolžuje do onemoglosti. Pri tem se koalicija ne ozira na nujnost upoštevanja fiskalnega pravila, kar pomeni znižanje deleža javnega dolga v bruto domačem proizvodu.

Zadnji podatki kažejo, da je slovenski realni bruto domači proizvod (BDP) v prvem letošnjem četrtletju nazadoval. Rast investicij se je umirila, nižja sta tako uvoz kot izvoz. V prvem četrtletju letos se je izvoz zmanjšal za 0,6 odstotka, pri storitvah celo za 7,1 odstotka. Uvoz je bil manjši za 0,9 odstotka, od tega pri blagu za 0,1 in pri storitvah za 4,8 odstotka. Število stečajev se povečuje na vseh ravneh, najizraziteje pa v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih.

Večja sta rast državne potrošnje in rast zaposlenosti v sektorju država (javna uprava). Dolg države se povečuje, konec marca 2024 je znašal že 41,6 milijarde evrov in je bil 1,754 milijarde evrov višji kot ob koncu leta 2023 ter skoraj štiri milijarde višji kot ob koncu leta 2022.

Investicij čedalje manj

Umirja se rast investicijske aktivnosti, tudi v gradbeništvu, medletno so nižje tudi investicije v opremo in stroje. S Statističnega urada RS (Surs) pa so sporočili, da so najizrazitejše umirjanje rasti zaznali pri investicijah v gradbene objekte.

Vrednost opravljenih gradbenih del je bila v marcu za 7,4 odstotka nižja od vrednosti del, opravljenih februarja, in za 8,6 odstotka nižja od vrednosti del, opravljenih marca lani.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine