22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Referendumi o evtanaziji, rabi konoplje in preferenčnem glasu

Piše: Vida Kocjan

Po glavnini preštetih glasov za tri posvetovalne referendume, ki so potekali skupaj z evropskimi volitvami 9. junija prvi začasni podatki Državne volilne komisije kažejo, da so se volivci in volivke večinsko izrekli za pri vseh štirih referendumskih vprašanjih.

Najbolj prepričljivo so podprli uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v državni zbor, najtesnejši pa je bil izid pri vprašanju glede konoplje za omejeno osebno rabo.

Pravico pomoči pri prostovoljnem končanju življenja oz. pomoči pri samomoru ali evtanaziji je podprlo 54,86 odstotka volivcev, proti jih je bilo 45,14 odstotka. Za uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v državni zbor se je zavzelo 70,83 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 29,17 odstotka.

Na referendumu o gojenju in predelavi konoplje v medicinske namene je za glasovalo 66,64 odstotka, proti pa 33,36 odstotka volivcev. Na referendumu o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo pa je za glasovalo 51,55 odstotka volivcev, proti 48,45 odstotka.

Evtanazija ali pomoč pri samomoru

Referenduma za zakonsko ureditev pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (evtanaziji oziroma samomoru) se je po neuradnih podatkih Državne volilne komisije udeležilo 41,15 odstotka volivcev.

Pomoč pri prostovoljnem končanju življenja je zelo občutljiva tema, ki se nanaša na pravico posameznika do odločanja o lastnem življenju. Referendumsko vprašanje se je glasilo: Ali ste za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja? V koaliciji so predlog za referendum vložili marca letos. Še pred tem pa je koalicija zavrnila predlog zakona, ki so ga pripravili v društvu Srebrna nit in so ga vložili v državni zbor s podpisi volivcev. Zakaj so nato Golobovi zahtevali referendum, ni jasno. Ker ima koalicija v državnem zboru vsaj 52 glasov poslancev in poslank, bi zakon lahko sprejela sama.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine