1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite pričevanje odvetnika Radovana Cerjaka: “Janeza Zemljariča sem imel priložnost videti in spoznati osebno”

Piše: Radovan Cerjak

De  mortuis aut bene, aut nihil ( O mrtvih samo dobro) pravi znani latinski pregovor. Zato ni na mestu kritično  pisati  o človeku, ki se je ravno poslovil iz tuzemeljskega sveta, pa vendar ob smrti in pokopu z vsemi državnimi častmi takega človeka, kot je bil Janez Zemljarič,  vendarle ne smemo molčati.

Treba je povzdigniti glas proti sramoti, ki nam jo je pripravila aktualna vlada. Janeza Zemljariča so uradno, na predlog Marjana Šiftarja, pokopali z vsemi vojaškimi častmi. Človek skoraj ne more verjeti, toda zapisano je res. V Sloveniji 2023 se nekdanji šefi SDV (med ljudstvom imenovane Udba) še danes tako častijo, da jih pokopljejo na državne stroške, z osmrtnico, in seveda vojaškimi častmi. Sic!

Za tem dejanjem stoji Milan Kučan!

Verjamem, da tujec, ki spremlja slovensko družbeno stvarnost, kaj takega ne more razumeti. Nepredstavljivo je, da bi v Nemčiji ob smrti Marcusa Wolfa, ki je bil znan po psevdonimu Človek brez obraza, bil pa je eden od dolgoletnih vodilnih pripadnikov Stasija (vzhodnonemške različice Udbe), kdorkoli pomislil na kak državni pogreb. V Nemčiji so šli po padcu komunizma celo tako daleč, da so Wolfovi vdovi odvzeli pravico do pokojnine. Ne bomo se na tem mestu spuščali v to, ali je to moralno ali ne, pa vendar tudi na tem primeru vidimo, da so države, ki so izvedle resnično dekomunizacijo, opravile notranjo katarzo. In to zelo temeljito!

Vrnimo se v Slovenijo. Že na pogled se vidi, da je v ozadju absurdnega in navsezadnje tudi za večino Slovencev ponižujočega predloga za državni pokop Janeza Zemljariča z vsemi vojaškimi častmi znan obraz Milana Kučana. Marjan Šiftar, ki je bil nekoč vodja Kučanovega kabineta, je bil samo izvajalec Kučanove ideje. Podobno kot je lahko vsakomur jasno, da za sramotnim odlikovanjem Tomaža Ertla s strani takratnega predsednika Danila Türka, gospoda s podobnim življenjepisom, kot ga je imel Janez Zemljarič, ne stoji nihče drug, kot Milan Kučan, je tudi tukaj evidentno, da lahko taka zamisel nastane samo v glavi Milana Kučana. Toda Kučan je dovolj pregnan, da se ob takih »svinjarijah« sam ne bo javno izpostavil. Ima druge, da zanj opravijo umazano nalogo.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki tiskane Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine