15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Preiskovalno komisijo za Gen-I in Goloba bo vodil Golobov človek, kljub temu v Gibanju Svoboda trepetajo

Piše: Vida Kocjan

»Na zahtevo državnega sveta je bila v državnem zboru ustanovljena preiskovalna komisija za Gen-I, Golobovo podjetje Star Solar, ki s prodajo sonca državi živi na veliki nogi, in drugo. Če poslanci Nove Slovenije ne bi leto in pol preprečevali njene ustanovitve, bi danes lahko že obravnavali sklepe.«

Tako je ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije v začetku maja na omrežju X komentiral poslanec in nekdanji minister Zvone Černač.

Odreditev preiskave na zahtevo državnega sveta

Parlamentarna preiskovalna komisija je bila ustanovljena na 69. izredni seji državnega zbora. Predmet preiskave bo politična odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nepravilnosti pri poslovanju podjetij Gen-I, Star Solar in Borzen ter morebitnega nezakonitega financiranja politične stranke Gibanje Svoboda.

Odreditev parlamentarne preiskave je na podlagi 93. člena Ustave RS zahteval državni svet. Predstavnik predlagatelja in državni svetnik Andrej Poglajen je izpostavil, da je glavni namen preiskave razjasniti sume negospodarnih ali protipravnih odločitev, ki so lahko povzročile finančno izčrpavanje podjetij in politično zlorabo državnega premoženja. Poleg tega želi preiskava raziskati morebitne pritiske na preiskave kaznivih dejanj in morebitno nezakonito financiranje volilne kampanje Gibanja Svoboda v letu 2022.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine