20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Pomisleki, povezani z dolgotrajno oskrbo

Piše: Vida Kocjan

Vladajoča koalicija (Svoboda, SD in Levica) je po lanskem prevzemu oblasti izničila številne dobre odločitve in ukrepe prejšnje vlade pod vodstvom Janeza Janše. Tako je med drugim odložila tudi izvajanje zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je bil sprejet decembra 2021, na poznejši čas.

Kot razlog so navedli, da bodo pripravili nov zakon, pri čemer bodo opravili široko javno razpravo, zakon pa da bo sprejet po rednem parlamentarnem postopku. Zdaj pa je vlada zakon sprejela na dopisni seji, v javni obravnavi je bil le 5 dni. Nato so izsilili postopek sprejetja zakona po nujnem postopku, ki sicer velja le v primeru vojne, naravnih nesreč ali preprečitve težko popravljivih posledic za državo.

Najprej odlog, nato udarec

Slovenija je zakon o dolgotrajni oskrbi tako že imela, sprejela ga je Janševa vlada, uporabljal pa se je od 18. januarja 2022. Namesto da bi obstoječi zakon začeli izvajati 1. januarja letos, so ga odložili za leto dni. Nato so pripravili nov zakon, s katerim uvajajo tudi nov davek.

Ko so v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke (SDS) nasprotovali sprejemanju novega zakona po hitrem postopku, so v koaliciji, vključno s sebi naklonjenimi mediji, javnosti sporočili, da jim SDS »nagaja«. V SDS so namreč vložili zahtevo, da državni zbor odloči o odločitvi olegija predsednice državnega zbora, da se predlog zakona o dolgotrajni oskrbi obravnava po nujnem postopku.

Novi davki

Poslanec Zvone Černač, tudi nekdanji minister, je v obrazložitvi pojasnil, da sprejemanju zakona po postopku, ki velja za vojne razmere, nasprotujejo zato, ker želijo dati vladni koaliciji možnost, da spremeni svojo odločitev in neha z nespametnim početjem ter zlorabo formalnih določb. Opozoril je na nespametnost hitenja sprejemanja slabega zakona po nujnem postopku. Novi zakon namreč prinaša manjši obseg pravic upravičencem kot veljavni zakon. Opozoril je, da novi zakon uvaja nov davek, nov prispevek za financiranje dolgotrajne oskrbe v višini 2 oziroma 1 odstotka prejemkov vseh, ki ga bodo morali plačevati, to pa ne bodo samo zaposleni, ampak tudi upokojenci.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine