28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Kdo financira protislovensko levičarsko Pravno mrežo za varstvo demokracije?

Piše: Vida Kocjan

Levičarske aktivistke, zbrane v samooklicani Pravni mreži za varstvo demokracije, ovadile Nova24tv.si, Demokracijo in nekaj drugih medijev. Denar zanje ni težava, vodilni štirje proračunski porabniki so prejeli 3,5 milijona evrov. Zbrani v iniciativi Glas ljudstva pa neverjetnih skoraj 138,5 milijona evrov.

Samooklicana Pravna mreža za varstvo demokracije je v začetku aprila na družbenih omrežjih zmagovalno sporočila, da so zoper NovaTV24.si, Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot in Nova obzorja, d. o. o., podali naznanilo suma kaznivega dejanja zaradi kršitve tajnosti postopka.

Ob tem so navedli drugi odstavek 287. člena Kazenskega zakonika RS, ki pravi: »Kdor objavi osebne podatke mladoletne osebe, ki je udeleženec v sodnem, upravnem ali v kakršnem koli drugem postopku, ali objavi druge informacije, na podlagi katerih bi bilo mogoče prepoznati njegovo identiteto, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do 3 let.«

Navedli so, da so omenjene pravne osebe storile kaznivo dejanje v medijih, ki jih izdajajo, »to so NTA – Nacionalna tiskovna agencija – spletna stran NOVA24TV, Škandal 24 in Demokracija«.

Zasebni Danes je nov dan

Na katere objave se njihova prijava nanaša, niso razkrili. Tudi na svoji spletni strani o tem niso objavili nobene novice. Na družbenih omrežjih pa so zapisali, da »svoje poslanstvo opravljajo s podporo ljudi«. Hkrati so zaprosili za donacije. Z njihove spletne strani je tudi razvidno, da sredstva v imenu Pravne mreže za varstvo demokracije zbira Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja. Pri slednjem pa deluje eden od bolj znanih levičarskih aktivistov Filip Dobranić, ki je tudi eden od šestih družbenikov tega septembra 2013 ustanovljenega inštituta. Direktorica je Črnomaljka Maja Cimerman. Dobranić ima stalno prebivališče v Lendavi, poleg njega so ustanovitelji še: Nika Mahnič iz Kopra, Jasmina Ploštajner iz Rečice ob Savinji, Karmen Šterk iz Ljubljane, Eva Vrtačič iz Rečice ob Savinji in Žiga Vrtačič z Ljubljane. Gre torej za povsem zasebni pravni subjekt, na račun katerega naj bi zdaj državljanke in državljani po pozivu nekoga tretjega nakazovali denar. Hkrati so od januarja 2019 v registru ministrstva za javno upravo vpisani kot »nevladna organizacija v javnem interesu«. Kot takšni niso dolžni oddajati poslovnih poročil, kar pomeni, da je njihovo poslovanje povsem netransparentno. Vse navedeno je razvidno iz podatkov Agencije za javnopravne evidence Slovenije (Ajpes).

Celoten članek si lahko preberete v novi številki tednika Demokracija!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine