1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Kaos in zastoji na slovenskih avtocestah

Piše: Marjeta Bogataj

Tragična verižna nesreča na južni ljubljanski obvoznici, v kateri so umrli trije ljudje, je poleg obžalovanja sprožila tudi burne razprave o kaotičnem stanju na slovenskih avtocestah in vsakodnevnih zastojih. Dars napoveduje širitev avtocest, nekateri temu nasprotujejo.

Na južni ljubljanski obvoznici je v ponedeljek, 11. septembra, okoli 15.30 silovito počilo: 56-letni voznik tovornjaka, državljan Slovaške, ki je vozil od predora Golovec proti Barju, je trčil v stoječo kolono pred seboj. Zaviral je zadnji hip, so ugotovili ljubljanski policisti, a to ni preprečilo hude prometne nesreče s smrtnimi žrtvami. Zaletel se je v renault clio, ki ga je vozila 55-letna slovenska državljanka, avtomobil pa je potisnilo v naslednji avtomobil, v katerem sta bila državljana Italije. Vse skupaj je nato potisnilo še naprej v naslednji tovornjak, ki ga je vozil državljan Slovenije, in nato še v počitniško prikolico, ki je bila priklopljena na avtomobil nemškega državljana. Kot strašljivo ultrahitro podiranje domin. Clio Slovenke se je zagozdil pod slovaški tovornjak, obe vozili je odbilo na prehitevalni pas, kjer sta se po približno 20 metrih ustavili in zagoreli. Voznica clia je umrla takoj, prav tako Italijana v avtomobilu pred njo. Povzročitelj nesreče je bil laže poškodovan in so ga po oskrbi v bolnišnici zaslišali ter nato izpustili. Tudi slovenski voznik tovornjaka je bil laže poškodovan; njegov tovornjak in vozilo s prikolico je v nesreči odbilo na desno, kjer sta se prevrnila.

Po ugotovitvah policije je povzročitelj nesreče sicer zaviral, a zelo pozno, tik pred trčenjem. Nihče od udeležencev ni bil pod vplivom alkohola. Južna ljubljanska obvoznica (med priključkoma Ljubljana jug in Ljubljana Rudnik ter uvoz Ljubljana jug) je bila zaradi nesreče več ur zaprta, promet je stekel šele eno uro po polnoči. Popoldne so se zato vile kolone na vzporednih cestah …

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine