2 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

V tiskani izdaji Demokracije preberite intervju z Miranom Videtičem: “Vladajo nam nevladne organizacije!”

Piše: Petra Janša

Miran Videtič je, kot sam pravi, nekdanji član ene od »že zamrlih« političnih strank, sam pa še danes zagovarja liberalna stališča, kombinirana s čutom do sočloveka. Pri tem opozarja, da ne stavi na novodobni kvaziliberalizem, ki se ukvarja s temami, ki so bolj značilnost ekstremnih skupin. Je kritik čezmernega estradništva v politiki in odvisnih institucijah oziroma podjetjih ter zagovornik odločnih in samozavestnih politikov ter predstavnikov državnih institucij oziroma podjetij, ki imajo vizijo in sposobnost vodenja.

DEMOKRACIJA: Naj začneva pogovor glede na to, da ste tudi sami medijska osebnost, o tem, kako uspešno je novo vodstvo RTV Slovenija pri »depolitizaciji« tega javnega zavoda?

Videtič: Najlepša hvala za ta uvod, ampak jaz sam sebe ne čutim kot medijsko osebnost. Poskušam biti aktiven državljan in v tej vlogi kot neki komentator. RTV postaja nesrečna zgodba lažne depolitizacije te hiše. Takšna oblika ne more trajati prav dolgo. Če nič drugega, zmanjka denarja. Kakšna bo pripravljenost njihovih političnih botrov, da prek državnega žaklja, preko državnih podjetij ipd. poskušajo pomagati tej ekipi, je seveda drugo vprašanje. Tako ekonomske kot vsebinske stebre so si zastavili na popolnoma napačnem temelju.

DEMOKRACIJA: Včasih imam občutek, da se jim je mudilo zamenjati »sporen« kader, da lahko sedaj politično korektno poročajo npr. o vojni v Ukrajini, zdaj pa tudi o vojni v Izraelu.

Videtič: Samo ta dva primera, ki ste ju izpostavili, kažeta na to, da pravzaprav ne gre za medijsko hišo, ki bi ljudi informirala, ampak gre za medijsko hišo, ki ljudem vsiljuje prepričanja skupine novinarjev, ki očitno vladajo RTV. To je razvidno skoraj že iz vsakega članka. Na eni strani se ne objavlja, na drugi strani se pretirava z ideološkimi temami. To ni novinarstvo.

DEMOKRACIJA: Glede depolitizacije – saj javni zavod je državni zavod?

Videtič: Glejte, velja enako, kot velja za marsikatero državno institucijo: če ne vlada vlada, potem vlada politično podzemlje, politična omrežja. To so neke organizacije, ki niso niti voljene niti izvoljene. Sam si take Slovenije ne želim. Sem privrženec tega, da vlada izvoljena vlada ne glede na to, kakšna je. Ta je obljubljala veliko vlogo civilne družbe. Zakaj si ne želim tega? Ker ta civilna družba za svoja ravnanja ne odgovarja nikomur. Politične stranke, ki sestavljajo vlado, vsaj odgovarjajo na naslednjih volitvah. Provladno politični nevladniki pa ne odgovarjajo nikomur. Tudi skupek novinarjev istega ideološkega mehurčka ne odgovarja nikomur. Ne trdim, da se mora vlada vtikati v konkretno delo uredništva, ampak če izpostavim samo primer novinarja Borisa Vaseva – ta danes ne samo krni ugled te hiše, ampak krni ugled države. Mnenja sem, da bi politično nastavljeno poslovodstvo RTV tu moralo reagirati, hkrati pa bi morala reagirati politika.

Celoten intervju si lahko preberete v tiskani izdaji tednika Demokracija!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine