0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

V tiskani izdaji Demokracije preberite intervju z direktorico ljubljanskega Doma upokojencev Center Zlato Marin: »Nismo daleč od ukrepa, ko bomo v domovih prisiljeni poklicati svojce, da pridejo iskat svoje starše …«

Piše: Marjeta Bogataj

O problematiki domov za starejše smo se pogovarjali z magistrico poslovnih ved Zlato Marin, direktorico ljubljanskega Doma upokojencev Center, ki vključuje tri enote: Tabor, Poljane in novo Roza kocko v Dravljah, ki je namenjena ljudem z demenco. 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je letos dovolilo največ 4,5-odstotni dvig oskrbnin v domovih za starejše, kolikor je bil tudi dvig pokojnin. Preostali znesek naj bi pokrila interventna zakonodaja, vendar je za zdaj ostalo le pri obljubah. Domovi za starejše so zato zaradi nepokritih stroškov v velikih težavah. Poleg tega se soočajo tudi z zelo velikim pomanjkanjem kadra. Kot pravi naša sogovornica: »Nismo daleč od ukrepa, ko bomo v domovih prisiljeni poklicati svojce, da pridejo iskat svoje starše …«

DEMOKRACIJA: Stroški v domovih za starejše v zadnjem letu nenormalno naraščajo. Koliko so višji v vašem primeru?

MARINOVA: Tudi v našem zavodu se srečujemo s problemom obvladovanja stroškov. Zaradi visokih stroškov elektrike (z regulacijo uredbe se je elektrika v letu 2023 glede na leto 2022 zvišala za okoli 300 odstotkov), živil (okoli 30 odstotkov), ogrevanja, stroškov dela in stroškov vzdrževanja ta čas poslujemo negativno. Seveda negativen izid poslovanja je predvsem na prihodkovni strani iz oskrbnin, iz katerih se navedeni stroški tudi financirajo.

DEMOKRACIJA: V nekaterih domovih popravljajo finančne načrte za leto 2023 in načrtujejo presežek odhodkov nad prihodki, izgubo torej, kar se doslej ni dogajalo. Kako je s tem pri vas?

MARINOVA: Tudi mi bomo do konca leta določena finančna sredstva prerazporedili znotraj finančnega načrta 2023, vendar nismo prepričani, da bo to dovolj, da bi izničili negativni poslovni izid na dohodkovni strani iz oskrbnin.

Ali bomo poslovno leto končali s pozitivno ničlo, tudi z upoštevanjem vseh dohodkovnih strani (zdravstvo, oskrba, gospodarska dejavnost), pa ta čas težko ocenimo.

DEMOKRACIJA: Kako pa je z likvidnostjo, se dom dodatno zadolžuje?

MARINOVA: Za zdaj z  likvidnostjo  nimamo težav in srčno upam, da nas to v letu 2023 ne bo doletelo.

Celoten intervju si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine