13.1 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

V tiskani izdaji Demokracije preberite intervju z Davidom Sipošem in Matjažem Fegušem: »Slomškovo življenje je preplet mnogih poti, izzivov in velikih dejanj«

Piše: Lucija Kavčič

O filmskem portretu za naslovom Srečen bo čas, ki odkriva življenje in delo škofa Antona Martina Slomška, smo se pogovarjali z njegovima režiserjema Davidom Sipošem in Matjažem Fegušem. Poleg njiju sta film o človeku, ki je poznal slovensko dušo, ji posvetil svoje življenje in slovenski kulturni prostor premaknil ob bok drugim evropskim narodom, režirala tudi Vid Planinc in Elza Rebol. 

DEMOKRACIJA: Slomšek je, bi lahko rekli, eden od nekoliko pozabljenih in odrinjenih velikih Slovencev. Zakaj?

FEGUŠ: Na Slomška nismo pozabili, saj nekoga, ki je soustvarjal slovenstvo, nekoga, ki je premikal meje in z njimi začrtal slovenski prostor, ne moreš pozabiti. V krščanskem okolju je bil spomin nanj vseskozi živ. Smo ga pa kot širša družba odrivali z namenom pozabe. Rekel bi, da razlog tiči predvsem v povojni politiki, ki je razširila mentaliteto demonizacije, smešenja in zakrčenosti do vsega, kar je povezano s Cerkvijo.

DEMOKRACIJA: Slomšek je v filmu predstavljen iz več zornih kotov: vidimo ga kot dečka v igranih prizorih, o njem pripovedujejo zgodovinarji, slavisti in duhovniki. V filmu so risani simbolni prizori iz njegovega življenja, pa tudi igrani prizor v pokoj odhajajočega profesorja. Zakaj ste se odločili za takšno obliko predstavitve in kako se je rojevala?

SIPOŠ: Slomškovo življenje je preplet mnogih poti, izzivov in velikih dejanj. Gre za mozaik življenja, ki ga lahko pripišemo le malokomu. Zato smo se odločili, da tudi njegova filmska predstavitev to odrazi. Film se tako na več načinov dotakne njegovega življenja, hkrati pa nas s sodobno zgodbo profesorja povede v sedanjost. Lahko začutimo, da je Slomškova navzočnost še vedno živa. Različni elementi filma so dobivali svojo končno podobo skozi daljše časovno obdobje. Teh elementov smo se lotili produkcijsko precej ločeno, a z jasno vizijo, da se med seboj dobro spojijo in ustvarijo pisan mozaik – sestavljanko Slomškovega življenja in njegovega delovanja za Slovence takrat in danes.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine