5.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 marca, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite intervju s predstavnikoma Mladih zdravnikov: »Prioriteta vlade naj bi bilo zdravstvo, a je njihova glavna strategija ščuvanje proti zdravnikom«  

Piše: Anita Gužvič

Z dvema predstavnikoma Mladih zdravnikih smo govorili o zdravniški stavki, o neodzivnosti vlade in o tem, ali je res zdravstvena reforma vladna prioriteta, kot so obljubljali na začetku mandata. Govorili smo še temnem scenariju, ki se ne sme zgoditi, in o poročanju medijev o stavki. Mladi zdravniki pogosto opozarjajo na nevarnost ščuvanja vlade proti zdravnikom, kar je tipično za avtoritarne režime, in kakšne posledice to prinaša. Ali je namen sedanje vlade, da bi zdravstvo razpadlo?

V zdravstvu so izredne razmere, do takšne mere, da ste se zdravniki odločili za skrajni ukrep − stavko. Mladi zdravniki ste med tistimi, ki opozarjate na izredne razmere. Kako ocenjujete stanje v zdravstvu, zakaj pravzaprav zdravniki stavkate?

Stavkati bi bilo treba že pred leti: za dostopno zdravstvo ob celoviti zdravstveni reformi in za normalizacijo delovnih razmer, ki bi zadržale zdravnike in druge zaposlene v javnem zdravstvu. V tem času so se razmere še poslabšale, cena za to se žal meri tudi v izgubljenih življenjih. Zdravstveni sistem ta čas visi na nitki, pacienti ne pridejo do zdravstvene storitve zaradi predolgih čakalnih dob. Le-te so posledica slabe organizacije in slabih razmer v zdravstvu. Zdravniki stavkamo, ker želimo ohraniti dostopen javni zdravstveni sistem, ki bi omogočal kvalitetno obravnavo bolnikov, hkrati pa dostojno delo zdravnikom.

Aktualna koalicija je dejala, da je zdravstvena reforma njihova ključna prioriteta. Ali vlada to obljubo uresničuje ali menite, da se prioritetno ukvarja z reševanjem zdravstva?

Prepotrebna zdravstvena reforma, ki so jo napovedovali v tem mandatu, se sploh še ni začela. Ministrica se ne udeležuje pogajanj s sindikatom zdravnikov. Namesto konkretnih dejanj in uresničevanja obljub se pozornost preusmerja na grešnega kozla – v tem primeru zdravnike. Zdi se nam, da skrb za zdravje prebivalcev ni prioriteta zdajšnje vlade.

S prejšnjim ministrom Danijelom Bešičem Loredanom je Fides podpisal sporazum, ki pa se ne uresničuje, zdajšnja zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel pa v pogajanjih ne sodeluje. Zdi se, da vlada ignorira zdravniško stavko.

Žal nam je, da na ministrstvu za zdravje ne upoštevajo mnenja strokovnjakov in se z njimi ne želijo sestajati. V obdobju prejšnjega ministra so zdravniške organizacije napisale več dopisov s konkretnimi predlogi za izboljšanje slovenskega zdravstva in za večjo dostopnost do zdravstvenih storitev. Z menjavo ministra so vsi ti predlogi obstali v predalu.

Celoten intervju si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine