26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Inštitut 8. marec nezakonito financiran iz tujine, SDM podal prijavo

Piše: Vida Kocjan

Slovenska demokratska mladina (SDM) je Računskemu sodišču Republike Slovenije in Policiji poslala prijavo zoper Inštitut 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač. Prijavi so priložili vse potrebne dokaze! Da ne bo izgovorov!

Inštitut 8. marec je ustanovil Simon Maljevac, zdajšnji minister za solidarno prihodnost, pred tem pa vidni član stranke Levica. Privrženka Levice je tudi Nika Kovač.

Zlorabe volilne zakonodaje

V SDM so opozorili, da so se konkretne zlorabe volilne zakonodaje dogajale že pred zadnjimi državnozborskimi volitvami (aprila 2022), ko je bilo to mogoče najbolj opazno. Pri tem so navedli Glas ljudstva. Nato pa so opozorili na primer zlorabe volilne zakonodaje, povezane s financiranjem kampanje Inštituta 8. marec proti uveljavitvi novele zakona o vodah. Ta je bila nezakonito financirana iz tujine. SDM je računsko sodišče in policijo pozvala, naj skladno s svojimi pristojnostmi nemudoma uvedejo preiskavo zoper Inštitut 8. marec.

Prijavo zoper Inštitut 8. marec so v SDM vložili, potem ko so ugotovili, da je ta leta 2021 od tuje organizacije Guerrilla Foundation prejel 30 tisoč evrov. Podatki so razkriti v poročilu te tuje organizacije za leto 2021. Inštitut 8. marec se je pred tem prijavil na razpis (v tujini), kot namen so navedli izvajanje kampanj. Prejeli so 30 tisoč evrov, te pa so nato namenili za vodenje referendumske kampanje.

Financiranje protestov

Guerrilla Foundation je nemška fundacija, ki financira radikalne ideje za spremembe v družbi ter radikalno leve aktiviste. Fundacija ima sedež v Nemčiji in je med drugim financirala proteste po mnogih evropskih državah, na katerih so plačani aktivisti z barvami mazali po zgradbah ustanov in spomenikih ter povzročali milijonsko škodo.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine