8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite drugi del intervjuja z dr. Tino Bregant: “Komunikacija vlade z zdravniki je izjemno slaba, maščevalna in sovražna”

Piše: Lucija Kavčič

V drugem delu intervjuja za Demokracijo dr. Tina Bregant govori o zdravniški stavki: vlada z zdravniki ne komunicira oziroma jim vlada z odloki, čeprav ni ne epidemije in ne vojne, zato se javno zdravstvo sesuva. Meni, da je država odgovornost vseh nas, zato moramo biti politično aktivni in iti na volitve, ter poziva, naj se pozanimamo in pri presojanju uporabimo kritični um.

Kakšno je stanje v slovenskem zdravstvu ta čas,  zagotovo vi veste bolje, kot se da kjerkoli prebrati ali slišati …

Zdravstveni delavci smo izčrpani. Kolegi odhajajo, dajejo odpovedi iz javnih ustanov. To velja za zdravnike in medicinske sestre. Javno zdravstvo se sesuva. Sedanja garnitura vlada z odloki, ki so usmerjeni predvsem proti zdravnikom. Nismo v vojni in nismo v pandemiji, vlada pa vlada z odloki, kar se kar tolerira. Strašno se mi zdi, da je argument ob tem, ki ga večkrat slišimo od izvoljenih predstavnikov in je resničen, da so dobili takšno večino, da lahko počnejo, kar hočejo. To je perfidna zloraba demokracije, saj če so pridobili zaupanje ljudi, to še ne pomeni, da lahko počnejo vse, kar želijo! Komunikacija vladne strani je izjemno slaba, maščevalna in sovražna; zdravnike tudi s pomočjo nekaterih medijev delajo za »razredne sovražnike«. Zmerjajo jih z dvoživkami in pohlepneži, in to ljudje, ki imajo poleg rednih javnih služb popoldanske s. p. V energetiki npr. zaslužijo neprimerno več kot katerikoli zdravnik.

Kako se odzivajo vaši kolegi zdravniki ne vse to?

Kar zadeva zdravnike, imam občutek, da je zdravniški duh precej zlomljen. Marsikoga od mojih kolegov na vodilnih pozicijah je strah in so raje tiho. Odstavljajo se direktorji, ki niso po volji vladajočim. Nekateri smo glasnejši, a ne pomeni, da nam je za to kaj laže – deležni smo celo groženj. Nekateri odidejo potihoma in dajo odpoved. Nekateri dajejo »tihe odpovedi«, se majčkeno potuhnejo, nataknejo plašnice in skrbijo samo še za svoj »vrtiček«.

Če bodo ob že obstoječih odlokih in neurejanju problematike financiranja zdravstva ter ob odsotnosti skrbi za bolnike in kakovost storitev, ki jo prejmejo bolniki za svoj denar, še dodatno sprejeli take zakone, kot je zakon o evtanaziji, ki bodo dejansko zdravnikom odvzeli njihovo poslanstvo varovanja življenja, potem bo ta država postala tako neugodna za zdravnike, da ne bo pomagala nobena nova medicinska fakulteta, pač pa bomo zdravnike izšolali za to, da bodo odšli v tujino, odšli pa bodo tudi tisti, ki so še tu. Vsi gotovo ne bodo odšli v tujino, lahko pa bodo odšli v druge branže – tako kot odhajajo medicinske sestre v trgovine. Nekaj jih bo odšlo v povsem zasebno zdravstvo, ki ga je v Sloveniji za zdaj izredno malo. To smo pravzaprav že videli na Balkanu.

Celoten intervju si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine