9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Čakajo nas nove podražitve električne energije, norostim vlade pa ni videti konca

Piše: Vida Kocjan

V začetku lanskega decembra je vlada sprejela prenovljen energetski zakon in ga poslala v državni zbor, kjer bodo o njem v prvi obravnavi razpravljali že v ponedeljek, 29. januarja. Zakon prinaša popolno zmedo in neumnosti, prve spremembe bodo predvidoma že s 1. julijem 2024, še slabše bo z letom 2028.

Kako bo novi energetski zakon vplival na naše življenje, je v oddaji Signal na Nova24TV z voditeljico Zalo Tomašič pojasnil poslanec Franc Rosec. Izpostavil je ključne poudarke načrtovanih sprememb. Šlo bo nov obračun omrežnine in posege v sisteme ogrevanja stanovanjskih objektov. V strnjenih naseljih ne bo več dovoljeno ogrevanje na zemeljski plin in biomaso (les in podobno). Na podeželju oz. širših lokacijah bo takšen način ogrevanja sicer mogoč, vendar pa bo to odvisno od vsakokratnega lokalnega energetskega koncepta, ki ga bo morala sprejeti vsaka občina posebej. Smernice za ta koncept pa bo določila država oziroma resorno ministrstvo. Po analiziranju novega načina obračunavanja bo energija dražja.

Kakšen bo način ogrevanja?

Poslanec Franc Rosec je pojasnil, da zakon opredeljuje način ogrevanja predvsem za novogradnje. Po predvidevanjih ministrstva bo začel veljati s 1. julijem 2024. V strnjenih naseljih ne bo več dovoljeno graditi stanovanjskih objektov, pri katerih bi se ogrevali na zemeljski plin ali z biomaso. V teh objektih, novogradnjah, pa bo lahko kot sekundarni vir ogrevanja vgrajen majhen kaminček. Pojavlja pa se težava, ker se od leta 2028 koncesije za zemeljski plin ne bodo več podeljevale. Nabor ponudnikov se bo zato začel krčiti in obstoječi uporabniki, ki se zdaj ogrevajo s plinsko pečjo, bodo lahko imeli težave. Gre predvsem za stanovanjske objekte. Usmeritve bodo na ogrevanje s toplotnimi črpalkami, kar je voda na mlin proizvajalcem teh črpalk, hkrati pa je njihovo delovanje odvisno od električne energije.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine