15.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 5 junija, 2023

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Ali pravna država v Sloveniji sploh še obstaja?

Piše: Bogdan Sajovic

Prepovedi navkljub županstvo nadaljuje z graditvijo kanalizacijskega voda C0 v Klečah. Ogroženo je ključno zajetje pitne vode. Varnostniki pretepli nasprotnike gradnje. Županstvo uzurpiralo dovozno pot in pas zasebnih zemljišč ob njej. Policija se razglaša za nepristojno, kdo je potemtakem pristojen?

Že več let v ljubljanski javnosti povzroča razburjenje graditev spornega kanala za odplake na območju Kleč. Lastniki parcel, ki jih je občina »začasno razlastila«, se namreč z gradnjo, ki po njihovem mnenju degradira njihova zemljišča, ne strinjajo, še posebno pa se ne strinjajo z graditvijo kanalizacijskega kanala na območju, kjer ležijo največje zaloge pitne vode, ki oskrbuje naše glavno mesto. Kar devetdeset odstotkov čiste pitne vode, ki teče po ljubljanskih ceveh, izvira z območja Kleč. Nekoč je bilo zaradi tega to območje razglašeno za območje posebnega, tako rekoč strateškega pomena. V bližini je bila zgrajena celo kasarna, da bi bilo območje vodnega zajetja kar najbolje zavarovano. Zdaj pa čez to območje mestna občina gradi kanal za odplake, ki bi v primeru okvare lahko za vedno onesnažile to prvovrstno vodno nahajališče.

Šalabajzerstvo geodeta

Nasprotniki gradnje, v glavnem so to lastniki parcel na območju Kleč, imajo dvojni interes: poleg skrbi za vodno nahajališče, ki oskrbuje skoraj vsa gospodinjstva v Ljubljani, jim gre tudi za njihova zemljišča, za katera pravijo, da so zaradi gradbenega posega degradirana. Izvajalci del namreč prvovrstno zemljo pa izkopu deloma odpeljejo drugam, deloma pa jo pri zasutju kanala nasipajo v spodnjo plast zasutja, medtem ko zgornjo plast zasujejo z manjvredno zemljo, s kamenjem in celo z gradbenimi odpadki. S tem pa degradirajo parcele in krepko zmanjšujejo njihovo vrednost. Sicer pa nasprotniki gradnje zatrjujejo, da obstaja kup nepravilnosti že pri dokumentaciji. Pravijo, da sploh ne obstaja dovoljenje za celotno traso gradnje, ker ga niti nihče ne bi izdal, zato občina skuša cevovod za odplake graditi po delih. In še tu je dokumentacija pomanjkljiva, zato sodišča zadržujejo graditev, a županstvo in od njega izbrani izvajalci del se požvižgajo in nadaljujejo z deli. Nasprotniki gradnje opozarjajo, da so do sedaj položene cevi slabe kvalitete, da so nekatere zarjavele in da marsikje spoji niso trdni, kar pomeni, da bodo »zamakale« in bo svinjarija pronicala v zemljo in nato naprej v vodno zajetje ter ga tako zastrupilo. Izvajalci del so zato začeli polagati v zemljo betonske kinete, za katere sploh nimajo dovoljenj, predvsem pa to ni rešitev problema potencialnega puščanja cevi, saj bi se odplake sčasoma prebile tudi skozi beton. Nedavno pa so nasprotniki gradnje odkrili, da dela ponekod sploh ne potekajo po parcelah, ki so navedene v dokumentaciji. Nasprotniki imajo tudi veliko pripomb na delo geodeta, ki ga je najelo županstvo. Pravijo, da meri kar po svoje, pri meritvah niso navzoče, kot je to običajno, zainteresirane stranke, ki potem lahko podajo strinjanje ali ugovore na rezultate meritve. Geodet je kar po svoje določil traso, za katero se je zdaj izkazalo, da je popolnoma napačno določena. Kakor so se izrazili nasprotniki gradnje kanala, je delo geodeta navadno »šalabajzerstvo«.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine