0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

V tiskani Demokraciji preberite intervju z državnim svetnikom Andrejem Poglajnom: »Zdajšnja vlada je v zakonodajni proces poslala za slovensko prebivalstvo in gospodarstvo precej škodljivih zakonov«

Piše: Lucija Kavčič

Pogovarjali smo se z Andrejem Poglajnom, najmlajšim članom Državnega sveta RS za mandat 2022–2027, ki je govoril o posledicah vremenskih ujm, sanaciji po poplavah, o vetih, ki jih je sprejel DS na zakone, ki zadevajo vračila glob, varstvo živali in Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije. Meni, da se v Sloveniji že vidijo posledice nespametnega upravljanja z državo in da bo zdajšnja vlada državo zapeljala še v bolj negotove čase.

DEMOKRACIJA: Prihajate iz Idrije, in če se ne motim, so bile tudi v tistih koncih težave zaradi ujm in poplav – kako velika je škoda?

POGLAJEN: Tako je, prihajam iz Idrije, na lokalni ravni pa opravljam tudi funkcijo podžupana. V Državnem svetu Republike Slovenije sem predstavnik lokalnih interesov volilne enote št. 13, ki poleg idrijske občine obsega tudi Cerkno, Tolmin, Kobarid in Bovec.

Naravne ujme so poleg regij, ki so utrpele največ škode, pustile številne posledice tudi v naših koncih. V tem primeru je vsekakor najprej treba omeniti občino Cerkno, kjer je narava pokazala svojo moč že 13. julija, to je mesec dni prej, preden je našo domovino prizadelo obilno deževje. Že naslednji dan smo skupaj s predsednikom državnega sveta Markom Lotričem ter z županom in podžupanom občine Cerkno opravili temeljit pregled vseh posledic ujme. Pridružil se nam je tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Takrat seveda o  oceni škode in finančnih stroških sanacije še nismo mogli govoriti. Po podrobnem popisu škode pa ugotavljamo, da gre za škodo v višini 12 milijonov evrov. Največji delež zagotovo predstavljajo poškodbe na infrastrukturi, ki je že tako v naših krajih dokaj zapostavljena s strani odgovornih organov. Izpostaviti je treba tudi vzdrževanje vodotokov, ki kljub številnim opozorilom lokalnih skupnosti ni bilo ustrezno. Tukaj je seveda tudi škoda, ki je narejena na lastnini občank in občanov. Z žalostjo ugotavljamo, da protipoplavna varnost ni ustrezna oz. primerljiva s sosednjimi občinami, ki so v preteklosti tako kot Cerkno utrpele poplavne ujme.

Celoten intervju si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine