15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

V tihem ozadju odobrenih ali podpisanih za 16,7 milijona evrov javnih naročil za migrante

Piše: Moja Dolenjska

Medtem, ko se večina državljanov ukvarja s preživetjem, podjetja pa z upadanjem naročil in zagotavljanjem denarja za davčno čedalje bolj obremenjene plače in ostale stroške, ko stopnja revščine v državi narašča in stavka večina javnega sektorja, se vladajoča koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) ob preusmerjanju na Palestino, evtanazijo, uporabo mamil itd., pospešeno pripravlja na sprejem več deset tisoč novih nezakonitih migrantov. Na davkoplačevalski račun, kakopak. 

Zgolj v aprilu in prvi polovici maja 2024 so odobrili ali že tudi podpisali pogodbe v vrednosti 16,7 milijona evrov. S tem, da odločitve po razpisu za najem kontejnerjev in nakup vzmetnic javno še niso objavljene.

V letošnjih štirih mesecih je prek državne meje v Slovenijo že po uradnih policijskih podatkih nezakonito vdrlo skoraj 14 tisoč tujcev. Pravi val pa se pričakuje v poletnih in zgodnjejesenskih mesecih. Lani jih je bilo skupno okoli 60 tisoč, letos jih naj bi bilo okoli 100 tisoč. To so podatki, o katerih so nedavno govorili tako direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov, pa tudi v vodstvu policije. Največ nezakonitih vdorov pričakujejo na območju novomeške policijske uprave, nekaj tudi v Podravju.

Na portali pa smo preverili zadnje javne razpise urada, ki je zadolžen za oskrbo in integracijo migrantov. Razkritja so šokantna, čeprav vseh odločitev javno še ni objavljenih.

1. Varovanje objektov: 14,09 milijona evrov

Petnajstega (15.) maja 2024 je bila objavljena pogodba za varovanje objektov, ljudi in premoženja v vrednosti 14,09 milijona evrov (z DDV). Za dobri dve leti oz. za čas od 10. aprila, ko je bila pogodba sklenjena, na portalu e-naročanje je bilo to objavljeno več kot mesec dni pozneje. Pogodbo so podpisali s podjetje Aktiva varovanje iz Maribora, ki bo dela opravljal s podizvajalcem SRS Security, družba za varovanje, Velenje. Podjetje Kompas telekomunikacije bo omogočilo dostop do radijskega omrežja, Telekom Slovenije pa bo omogočil nadomestni VNC (varnostno-nadzorni center). Kraji izvajanja varovanja so določeni v Ljubljani in na širšem območju države. Od podjetja Aktiva varovanje zahtevajo 30 varnostnikov, 24 ur vse dni v letu. Javno naročilo v višini 14,09 milijona evrov so oddali brez predhodne objave. Podatki so objavljeni na Uradni list RS – Portal javnih naročil, omogočen je tudi dostop do podpisane pogodbe.

2. Elektroinštalacijska in gradbena dela: 196 tisoč evrov

Štirinajstega (14.) maja so objavili pogodbo za elektroinštalacijska in gradbena dela. Izbran je bil izvajalec samostojni podjetnik Primož Eržen iz Planine pri Cerknem. Pogodbena vrednost je dobrih 196 tisoč evrov, pogodbo so sklenili za čas od 13. maja 2024 do 12. maja 2026.Predvidene lokacije izvajanja elektroinštalacijskih del so: Ljubljana, Logatec, Maribor, Debeli Rtič in ostale lokacije, ki jih bo urad naročil v primeru, ko bo potreboval storitev.

Podatki so objavljeni na Uradni list RS – Portal javnih naročil, omogočen je tudi dostop do podpisane pogodbe.

3. Tečaji slovenskega jezika na preživetveni ravni in preizkusi znanja: 2,17 milijona evrov

Tridesetega (30.) aprila 2024 je urad objavil odločitev o oddaji naročila. To so oddali podjetju Didaktum v lasti fotografinje Veronike Zajc, ki bo dela izvajala s podizvajalci, opravljenih naj bi bilo 44.100 ur neformalnega programa in 8.400 preizkusov znanja. To pomeni, da preizkuse opravljalo 8.400 oseb, za vsakega bodo porabili okoli 6,5 ure izobraževanja. Didaktum je postavil ceno 39,04 evra na uro. V uradu so zapisali, da so podjetju oddali naročila v skupnem znesku 1,79 milijona evrov.

Dodatno so javno naročilo za izvedbo celotnega števila preizkusov znanja iz slovenskega jezika na vstopni in osnovni ravni oddali še Filozofski fakulteti, v vrednosti 376 tisoč evrov. Pogodbe javno še niso objavljene. Programe bodo opravljali v sedmih regijah, ki mejijo predvsem na slovensko južno mejo. Vir: Uradni list RS – Portal javnih naročil 

4. Najem kontejnerjev za obdobje 24 mesecev ter nakup in dobava kovinskih postelj in vzmetnic – odločitev javno še ni objavljena

Obvestilo o javnem naročilu so objavili 5. aprila 2024. Prejete ponudbe so odpirali 25. aprila 2024. Ponudbene vrednosti javno niso objavili. Prav tako doslej še niso objavili obvestila o prejetih ponudbah in oddaji naročila ter vrednosti. Rok se jim bo iztekel 25. maja.

5. Nakup in dobava okoljsko manj obremenjujočih čistilnih pripomočkov in čistilnih sredstev: 87.646 evrov

Prejeli so več ponudb in nato 18. marca sklenili pet pogodb v skupni vrednosti 87.646 evrov. Odločitve so objavili 8. aprila. Vir: Uradni list RS – Portal javnih naročil 

6. Izvajanje okolju prijaznih storitev čiščenja v prostorih sprejemnega centra in nastanitvenih enot za namestitev mladoletnikov brez spremstva: 167.293 evrov

Vrednost pogodbe je 167 tisoč evrov. S podjetjem Megaform iz Domžal so jo sklenili 20. marca, za čas od 22. marca do 31. decembra 2027. Objavili so 2. aprila 2024.

To so podatki, ki se nanašajo zgolj na mesec april in prvo polovico maja 2024:

Vir: Portal javnih naročil (enarocanje.si)

Povezave in printe objavljamo za nejeverneže, posebno za tiste s portala Oštro z Anuško Delić na čelu, med drugim tudi naročilo za varovanje v vrednosti 14,1 milijona evrov.

Javno naročilo za varovanje

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine