7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

V stranki SDS obiskali množična komunistična morišča in se priklonili pomorjenim, ki nimajo svojih grobov

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

V teh dneh se spominjamo na umrle, tudi in še posebej na tiste, ki so umrli na grozovit način, nekateri od njih pa še do danes niso dobili svojih grobov. Maja 1942 so partizani na tako imenovanem Benkovem travniku v Iški postrelili večjo skupino Romov – tudi ženske in otroke. Javno podjetje Žale in Mestna občina Ljubljana sta že kar štirikrat zavrnila prošnjo za pokop Romov, ki so bili žrtve povojnih pobojev. V stranki SDS so se poklonili tudi njim. Projekt Spominjamo se Ženskega odbora SDS ima namen, da vsako leto okrog dneva vseh svetih obiščejo zamolčana morišča in tako umrlim z molitvijo in lepo gesto izkažejo pieteto.

“Danes smo pod geslom Spominjamo se obiskali množična komunistična morišča v Občini Ig. Iški vintgar, kjer so komunisti pobili skupino Romov, Koščevo brezno na Gornjem Igu, kjer so pred dobrim letom iznesli okostja petdesetih moških. Zaključili smo v Stari žagi pod Kureščkom,” je včeraj zapisala poslanka SDS Alenka Jeraj. V okviru Komisije za prikrita grobišča so v lanskem letu pregledali Koščevo brezno na Gornjem Igu, v katerem so odkrili ostanke žrtev medvojnega in povojnega nasilja – tja so komunisti zmetali domobrance iz taborišča v Šentvidu in tiste, ki so se prijavili oblastem prve dni junija 1945. V neposredni bližini morišča Romov je tudi morišče invalidov in ranjencev, ki so jih po koncu vojne leta 1945 pripeljali iz Ljubljane. Le-ti bi sicer morali končati v breznu nekoliko višje na Gornjem Igu, ker pa je voznik kamiona zgrešil pot, so jih pobili kar ob cesti v Iškem Vintgarju.

V morišču v Starih Žagah so bili 26. julija 1945 pobiti domobranci, pripeljani iz Škofovih zavodov. Vsako morišče je od leta 1993 označeno s križem. Poslanka Karmen Furman pa se je v petek udeležila spominske žalne slovesnosti na kraju spomina pred kostnico žrtvam povojnih pobojev na pokopališču v Slovenski Bistrici. Oktobra 2004 so bili tam pokopani posmrtni ostanki 431 žrtev, ki so jih izkopali v obeh rovih. V svojem nagovoru je poslanka izpostavila, da je to kraj spomina in opomina vsem nam, da za trenutek ustavimo svoj korak, misel, besedo, predvsem pa da nikoli več ne dopustimo, da pride kdaj čas, ko bi se zgodovina v takšni obliki še kdaj ponovila. Poslanec Janez Moškrič pa se je s položitvijo cvetja v imenu Državnega zbora RS včeraj poklonil spominu na preminule v nekdanjem taborišču Kampor na otoku Rabu.

foto: Twitter

“V nebesih sem doma, to oznanjujeta mi zemlja in nebo in vsaka stvar lepo”
Dejan Škvarč, predsednik Krščanskega foruma SDS, pa je ob današnjem prazniku sporočil: “Praznik vseh svetih naj bo zato vesel praznik, ki naj vlije veliko tolažbe in upanja vsem, ki so se podali na pot Kristusove Resnice in Življenja. Hkrati je to slovesni godovni dan naših dragih rajnih, ki se že radujejo v neizrekljivem in veličastnem veselju (prim. 1Pt 1, 8) in nam kažejo pot do zmage Življenja nad smrtjo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine