-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

V Slovenski Istri si obetajo podaljšanje turistične sezone v oktober

Piše: Lea Kalc Furlanič

Poletje se preveša v jesen. Prvi dež je nekoliko ohladil ozračje in morje, dnevi se krajšajo … Vseeno je Slovenska Istra še polna turistov. Letošnja sezona je bila bogata. V piranski občini je denimo število prenočitev celo preseglo milijon. In kot kažejo rezervacije, bodo njihove zmogljivosti tudi septembra pokale po šivih.

»Samo petodstotni upad prenočitev v primerjavi z lanskim letom, ko so bili v veljavi turistični boni, in dejstvo, da smo dosegli številke iz leta 2019, ocenjujemo kot odličen rezultat. Veseli smo, da so se vrnili tuji gosti. Pomembno pa je dodati, da v hotelih in drugih nastanitvah dosegajo tudi zelo dobre cene, rezervacije pa kažejo zelo dobro še ves mesec september,« o turističnem obisku Pirana in Portoroža pojasnjuje Aleksander Valentin, direktor Turističnega združenja Portorož. Destinacija v Slovenski Istri velja za prestižnejšo, turistično bolj razvito, saj ima za seboj več kot 100-letno tradicijo tako morskega, zdraviliškega pa tudi igralniškega turizma. In res, kapacitete so polne, posebno v dneh okoli velikega šmarna ni bilo nikjer dobiti prazne sobe.

Strah torej, kako se bo turistično gospodarstvo po izteku veljave turističnih bonov, ki so dobesedno »rešili« dve turistični sezoni, spet postavilo na noge, se je razblinil. V občini Piran, ki je močno vodila po številu unovčenih bonov, je prehod potekal izjemno gladko, predvsem zaradi številnih tujih gostov, ki so se vrnili, takoj ko je naval domačih gostov nekoliko popustil.

Presegli milijon prenočitev

Tako hotelske delavce kot zasebnike so polne kapacitete nadvse razveselile. Podatki kažejo, da je destinacija Piran-Portorož letos dosegla izredno visok turistični obisk. V sedmih mesecih leta 2022 so zabeležili 1.031.590 prenočitev, kar je le slab odstotek (0,7 odstotka) manj kot v rekordnem letu 2019. Samo julija so v vseh nastanitvenih zmogljivostih občine Piran zabeležili 326.792 prenočitev, kar je le pet odstotkov manj kot lani in enako kot leta 2019. Popolnih podatkov za avgust še ni, ta čas so znani le podatki o prenočitvah v hotelih: od 1. do 17. avgusta so v občini Piran imeli 101.500 hotelskih prenočitev, kar je štiri odstotke manj kot leta 2019. 77 odstotkov vseh prenočitev so ustvarili tujci. Pričakujejo, da bo izkupiček celega meseca v vseh nastanitvenih kapacitetah na ravni leta 2019.

Poleg tega se v piransko občino vrača vse več tujcev. »Če so junija letos tuji gosti ustvarili slabo polovico vseh prenočitev, so jih julija ustvarili dve tretjini. Leta 2019 je bilo sicer tujih prenočitev za skoraj tri četrtine. Temu razmerju so se letos približali samo v hotelih. Med tujci so julija prednjačili Avstrijci, Madžari, Nemci, Čehi in Slovaki, šele nato so sledili Italijani, ki so v primerjavi z letom 2019 še vedno v upadu,« pojasnjuje Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož.

Dopust ali samo obisk v piranski občini je še vedno kljub prihajajočemu zatonu poletja prijetno doživetje. Morda v teh dneh še toliko bolj, saj ni več pasje vročine in tudi morska voda je bolj osvežujoča. V Portorožu in Piranu pa tudi v Bernardinu, Fiesi in Strunjanu je še veliko kopalcev, kolesarjev, pohodnikov, sprehajalcev, morjeplovcev, gostinski lokali so polni …

Koper se spreminja v turistično mesto

Vedro je tudi v Kopru. Posebno na obrežju z mandračem, s pomolom, sprehajalno Semedelsko cesto je pod večer polno turističnega vrveža. Čez dan pa lepo urejene plaže, tako mestna kot nova prodnata, ki se vije med Semedelo in Žusterno. Ylenia Loredan z Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper nam pove, da so julija letos v destinaciji Koper zabeležili nekaj več kot 75.500 prenočitev, julija 2019 pa jih je bilo skupno 61.700, kar kaže na okvirno 22-odstotno rast. V obdobju od januarja do vključno julija letos so gostje ustvarili nekaj manj kot 190.000 prenočitev, v istem obdobju 2019 pa 145.000. Tudi v tem primeru gre za približno 30-odstotno rast števila prenočitev. Do junija letos so prevladovali domači gostje, julija pa se je razmerje obrnilo. Domači gostje so ustvarili približno 30 odstotkov vseh prenočitev, tujci pa so prihajali večinoma iz Nemčije, Češke, Madžarske in Poljske. Loredanova še doda, da so obeti za september dobri in upajo, da se bo sezona podaljšala tudi na račun različnih prireditev in doživetij, ki jih pripravljajo skupaj s ponudniki.

V Ankaran vse do oktobra

Ne smemo pozabiti na dokaj novo ankaransko občino. Mag. Anita Cek z občine nam pove, da so v prvih sedmih mesecih letošnjega leta zabeležili 184.920 prenočitev, v istem obdobju leta 2021 jih je bilo 141.187, v letu 2019 v tem obdobju pa 179.072. Prevladujejo domači gostje, sledijo gostje iz Nemčije, Avstrije, Češke, Nizozemske, Poljske, Madžarske, Italije … »Zasebne namestitve so polno zasedene, veliko je t. i. enodnevnih in ’vikend’ gostov (2–3 prenočitve), kar nekaj je tudi t. i. walk-in gostov, brez poprejšnje rezervacije namestitve torej. Hoteli pa imajo le še tu pa tam kakšno prosto sobo za noč ali dve. Tudi kamp je predvsem ob koncih tedna polno zaseden,« še pojasni sogovornica.

Tudi za september kaže precej dobro. Veliko zasebnih ponudnikov namestitev ima že sedaj rezervacije vse do konca septembra. V hotelih je sicer ta čas še mogoče dobiti prosti sobo, verjetno pa se bo veliko gostov odločilo tudi za oddih »last minute«. »Na osnovi povpraševanja, ki ga beležimo v TIC, tako sklepamo, da bo september dobro obiskan, ob ugodnem vremenu se sezona utegne podaljšati tudi v oktober,« sklene Cekova.

Nič manj turističnega vrveža ni v Izoli. Lepo ribiško mestece vabi s številnimi doživetji. Plaže so zelo urejene, morje čisto. Podatki o turističnem obisku so zelo dobri. V obdobju od januarja do julija so skupaj zabeležili 321.317 prenočitev. V primerjavi z letom 2019 je to približno 20-odstotno povečanje. Tudi v Izoli zaznavajo več tujih obiskovalcev. Ti so se v juliju približali deležu iz leta 2019 in tako predstavljajo kar 52 odstotkov vseh gostov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine