17.4 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

V Sloveniji so tudi žrtve prvo- in drugorazredne

Piše: Domen Mezeg/ S. J. (Nova24tv)

Nismo vsi enaki, čeprav bi po ustavi morali biti. So prvo- in so drugorazredne žrtve. Ko se napade poslanca stranke SDS Branka Grimsa, obrca 13-letnika, zalezuje nekdanjega Milana Kreka, fizično obračuna z novinarko Demokracije Petro Janša ali snemalcem naše medijske hiše, so osrednji mediji precej tišji kot v primeru Nike Kovač. Da ne omenjamo pozivov ‘smrt janšizmu’ in besed Roberta Goloba o mračni dobi.

Za Niko Kovač se pogosto zdi, da ji je “muca jezik snedla”. Zato pa o aktivistki toliko večji medijski vik in krik zaženejo vladajoči, ki si patetično povijajo roke v “znamenju solidarnosti” in vse skupaj začinijo z modrovanjem policistov. Poslanca Branka Grimsa so v petek poskušali umoriti. Nanj so čakali v zasedi in ga porinili po stopnicah, storilec je poslanca še pljunil. Dogodek preiskuje policija. Grims je pojasnil, da je vse skupaj videl tudi policist in da je bilo pred napadom slišati “Grims, tebe je treba ubit!”. Sledi o širokem spektru kritik pa s strani vladajočih navkljub poskusu umora sredi belega dne ni. Naj razume, kdor more?!

V Facebookovi skupini z naslovom “STOP višanju cen goriv – iniciativa državljanov” zasledimo zanimivo razmišljanje podjetnika Ernesta Škrjanca, ki je opozoril na očitna dvojna merila, ki jih imajo osrednji mediji in policija, ko se zgodijo napadi na navadne ljudi in domnevni napadi na privilegirane, prvorazredne posameznike, ki pod pretvezo, krinko “civilne družbe” zasledujejo politične interese vlade Roberta Goloba & Co., na primer Niko Kovač. Tudi napadi vladi in medijem neljubih članov opozicije ostanejo pod preprogo. Če se le da. Branko Grims je opozoril na osebe, ki že dve leti sedijo in se sprehajajo pred parlamentom ter žalijo in grozijo: “Smrt janšizmu, domobranci …”

Poslanec SDS Branko Grims (Foto: posnetek zaslona ob koncu konference)

Nad najstnikom so se huligani izživljali
Pred dnevi je bil brutalno pretepen in obrcan najstnik. Tolpa mladih huliganov se je neusmiljeno izživljala nad njim, ko je že bil na tleh. Česa takšnega Kovačeva verjetno še ni izkusila ali pač? Poleg tega so nasilneži dogodek tudi posneli, posnetek se je znašel na socialnih omrežjih, nato so ga povzeli mediji. Zaprepadeni oče pretepenega pa je zgroženo dejal, da je policija primer dala na čakanje (!!!).

Naj spomnimo še na primer 76-letnega kmeta iz Šentjerneja na Dolenjskem, ki se je z vilami branil pred tolpo Romov, ki so ga ustrahovali in ga obmetavali z različnimi predmeti. Nazadnje je bil kazensko odgovoren prav ostareli kmet, ker je proti napadalcem dvignil vile, ko so se mu Romi približali. Policisti so mu izstavili plačilni nalog v višini 250 evrov, kar je skoraj enakovredno njegovi pokojnini (300 evrov).

Da res nismo vsi enakovredni, kaže niz preteklih dogodkov, denimo napad na novinarko Demokracije Petro Janša, ki je najprej požel medijski molk, posledično pa tiho odobravanje. Spomnimo se fizičnega nadlegovanja bivšega direktorja NIJZ Milana Kreka. Spomnimo se tudi javnega napada pevca Zlatana Čordića – Zlatka na snemalca naše medijske hiše. Kje je bil tedaj ves medijski pomp in Nika? Kdo je zganjal paniko? In zakaj takšno zavlačevanje z obsodbo domnevnih spolnih napadov na mladoletnice v Fotopubu? Ali “ja” še vedno pomeni “ja” ali pa je vse skupaj samo farsa, grdo zavajanje? In nenazadnje – je Nika obsodila javne napade in grožnje s smrtjo, uperjene proti Janezu Janši? Saj Nika je “fejst punca”, ji pa včasih manjka kanček samokritičnosti.

Novinarka Demokracije Petra Janša, ko jo je napadel nasilnež. (Foto: Demokracija)

 

Vredno je omeniti še zanimivo povezavo z Inštitutom 8. marec, ki daje misliti in tuhtati. Spomnimo, da je z njim povezan Andraž Kos, sin slavnega agenta globoke države Draga Kosa, ki naj bi bil v preteklosti vpleten v več konspirativnih operacij, na primer Depalo vas, ko se je skušalo uničiti tedanjega obrambnega ministra Janšo. Nedavno pa se je Marta Kos, bivša podpredsednica Gibanja Svobode in sestra Draga Kosa, neuspešno podala v kandidaturo za predsednico republike, medtem ko njena svakinja Tjaša Slokar Kos še vedno uredniško vpliva na POP TV. Marta je tudi sodelovala z jugoslovansko tajno policijo UDBO (SDV). Znane so tudi njene povezave z bosanskimi tajnimi službami.

Dvoličnost, ko gre za obsodbo nasilnih in neprimernih  je posebej vidna pri tistem, ki pravi, da bo preganjal sovražni govor, torej našem premierju Robertu Golobu. Gibanje Svoboda namreč ni neposredno obsodilo napada na poslanca Grimsa. So pa v soboto uspeli objavili novico o tem, kako jim uničujejo plakate. “Gibanje Svoboda je na policijo podalo prijavo zaradi uničevanja obcestnih plakatov, s katerimi nagovarjamo volivke in volivce pred letošnjimi lokalnimi volitvami. Samo v Novi Gorici je popolnoma uničenih 6 od 9,” so zatrdili in dodali, da so takšna dejanja v nasprotju s kulturo dialoga in znak nadaljevanja sovražnosti, ki se razširja v vseh porah slovenske družbe. “Bomo pa kljub temu delali za prihodnost Slovenije,” pravijo. Predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič je v svojem osebnem zapisu sicer zapisala, da jo prizadene vsak javni verbalni in fizični napad na kogar koli od nas, ni pa prav poimensko izpostavila poslanca Grimsa. To pa bi človek glede na funkcijo pričakoval vsaj od premierja. No, če že Golob ne zmore, pa zmore predsednik stranke SDS Janez Janša.

 

Nasilna dejanja je absolutno treba obsoditi brez izjeme in jih dosledno preiskati. Če pa bomo še naprej priča trendu, ko se skače vznak le za določene, se res ni mogoče čuditi, da na nasprotni strani zavre. Tako smo priča odklonskemu vedenju na vseh straneh, kar je žalostno, ker smo konec koncev vsi državljani in državljanke naše skupne države Slovenije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine