14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

V Sloveniji rekordno število okužb s koronavirusom, Fajonova in SD pa s politično kampanjo povsem v nasprotju z navodili stroke!

V četrtek so v Sloveniji potrdili rekordnih 238 okužb, ob 3281 opravljenih testih na covid-19, je sporočila vlada. To je do sedaj najvišje dnevno število okužb. Bolnišnično zdravljenje je rabilo šestinosemdeset oseb, dva pa sta preminila. Trenutno je v Sloveniji 1908 aktivnih okužb. 

Vladni govorec Jelko Kacin je sporočil, da bomo, če bomo nadaljevali v tej hitrosti, kmalu pri enakem številu hospitaliziranih bolnikov, kot smo jih imeli na vrhuncu epidemije. V tem trenutku so vsi razpoložljivi epidemiologi polno angažirani s poizvedovanjem in poskušajo najti čim več oseb, ki so bile v stiku z okuženimi.

Na oddelkih za intenzivno terapijo se je v četrtek zdravilo petnajst bolnikov. Po podatkih Sledilnika za covid-19 jih je s pomočjo ventilatorja dihalo devet. V domačo oskrbo so medtem odpustili osem oseb. Največ okužb so v četrtek potrdili v starostni skupini od 35 do 44 let, in sicer 51. Med starimi od 45 do 54 let so potrdili 43 okužb, po 38 primerov pa so našteli v starostnih skupinah od 25 do 34 let in od 55 do 64 let. Po številu okužb sledi starostna skupina mladih od 15 do 24 leta, in sicer z 28 potrjenimi primeri. Dvanajst novih primerov so potrdili v skupini od 65 do 74 let, deset med starimi od 75 do 84 let in devet med starejšimi od 85 let. Med otroki do 4. leta starosti so potrdili dve okužbi, sedem pa med otroki od petega do petnajstega leta.

V četrtek so sicer potrdili okužbe v kar osemdesetih občinah po Sloveniji. Na prvem mestu je ponovno Ljubljana, kjer je bilo šestinštirideset okužb, v Mariboru pa jih je bilo dvanajst. Največji delež trenutno okuženih imajo v občini Črna na Koroškem, sledita pa ji Log-Dragomer in Mežica.

Podatkih zadnji dni tudi kažejo, je sporočil Kacin, da se vnosi virusa iz tujine povečujejo. V torek je bilo takih vnosov osem, v sredo pa šest. Ta teden so se pojavila tudi nova žarišča v domovih za starejše, V Ljubljani, Rakičanu, stanje pa je resno tudi v CUDV Črna.

Nacionalni laboratorij povečuje svoje kapacitete

Na nacionalnem laboratoriju za zdravje (NLZOH) povečujejo svoje kapacitete, da ne bi prihajalo do do zastojev pri testiranjih. Direktorica NLZOH, Tjaša Žohar Čretnik, je za STA povedala, da bi do zime lahko dosegli 3 tisoč opravljenih testov na dan. Do srede so v svojih laboratorijih vsega skupaj opravili že 105.184 testov, nacionalni laboratorij sicer opravi približno polovico vseh testov v Sloveniji. Vzorce jim uspe analizirati v štiriindvajsetih urah, se pa zgodi, da je kakšno preiskavo treba tudi ponoviti. Iz tega razloga včasih, čeprav redko, tudi pride do zamude. Po vladnih podatkih so v Sloveniji doslej opravili skupno 230.310 testov.

Tveganje za prenos virusa je z masko manjše

Sledilnik za covid-19 pa je na Twitterju objavil tudi poučen prikaz stopnje tveganja za prenos virusa, v različnih okoliščinah. Prikaz jasno kaže na to, da je možnost okužbe ob uporabi zaščitne maske občutno manjša. Zato še enkrat pozivamo javnost, naj ne posluša Fajonove in njej podobno mislečih, ki menijo, da so maske nepotreben in prekomeren ukrep v boju proti virusu.

Vir: Nova24TV.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine