9.7 C
Ljubljana
torek, 21 marca, 2023

V skupni oddaji POP TV in RTVS izrečenih veliko laži in zavajanj!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Čeferin: ne vlada se z odloki, pač pa z zakoni. Nobena država v Evropi tega ni delala. Neumnost in laž: Italija je VSE ukrepe za zajezitev covida-19 sprejemala izključno z dekreti Predsednika Vlade (niti ne vladnimi sklepi). US ni našlo neskladja z ustavo. Cenena propaganda, kolega Čeferin,” se je na včerajšnje zavajanje predsednika UEFE Aleksandra Čeferina, v skupni oddaji POP TV in RTVS z naslovom Skupaj naprej, odzval Damijan Terpin, podpredsednik za zamejstvo Slovenskega Svetovnega Kongresa. 

Včeraj smo v oddaji Skupaj naprej, v združeni produkciji POP TV in RTVS, lahko slišali več neresnic in zavajajočih trditev. Naš vrhunski ekonomist dr. Mojmir Mrak (tako je bil predstavljen na začetku oddaje) je izrekel neresnico – da je: “Slovenija javni dolg povečala s približno 25, 27 mlrd EUR v letu 2019 na 40 mlrd EUR konec letošnjega leta.”

V resnici je javni dolg konec 2019 znašal 31,75 mlrd EUR in ne 25 mlrd oziroma 27 mlrd EUR. Na dan 30.09.2021 pa znaša 37,2 mlrd EUR kar tudi še ni 40 mlrd EUR. Napačen je tudi podatek gospe Sodja, da je ta dolg glede na BDP že blizu 90 odstotkov. Podatek na spletni strani Vlade RS: “Dolg, izražen v deležu BDP je najvišji delež dosegel v letu 2015, nato pa se je začel postopno zmanjševati. V letu 2020 se poveča in znaša 79,8 % BDP.”

V oddaji Skupaj naprej pod vodstvom Maje Sodja (POP TV) in Erike Žnidaršič (RTVS) se je pojavilo več neresnic in zavajanj. (foto: posnetek zaslona)

Nekateri gledalci pa so med gledanjem oddaje opazili še druge neresnice in zavajanja. Med drugim smo pridobili komentar strokovnjaka za govorico telesa Edvarda Kadiča“Zbodlo me je to, kar je dejal Aleksander Čeferin: glede na to, da je bila cela vojna okrog tega, da so ravno tekme v Bergamu in Italiji v bistvu sprožile kup problemov, je to on na nek tak zelo čuden način zanikal, pospravil z mize, kot da se ni nič zgodilo in zatem celo trdil, da na tekmah ni prišlo praktično do nobene okužbe.” 

Novinarka POP TV Maja Sodja (foto: posnetek zaslona)

Kadič pa bil presenečen nad tako enostransko trditvijo predsednika UEFE. Dotaknil pa se je tudi izjave Ksenije Benedetti. Prepričan je, da je izrekla “čiste nebuloze” glede tega, kako bi bilo potrebno imenovati eno osebo za komunikacijo in kako bi moral eden komentirati epidemiološke razmere. Vsekakor bi bilo zadeve potrebno filtrirati preden se komunicira z javnostjo.

Dolg Slovenije. (foto: Vlada, SURS)

Sicer pa je Jelko Kacin dolgo časa igral to vlogo, potem pa se ga je osebno diskreditiralo in obveljalo je neko mnenje, da Kacin ni primeren komunikator, njegove reakcije, ki so iz teh diskreditacij izhajale, pa so bile temu primerne. Na vprašanje, zakaj se Kul opozicija ves čas tako obeša na “komunikacijo” pa je Kadič odvrnil: “Ko nimaš česa vsebinskega povedati, se spraviš na formo.” 

Foto: Vlada, Ministrstvo za finance

“To je recept od Adama in Eve dalje. Ko vem, da ima nekdo nekaj prav, bom dejal približno tako: Veste kaj, to je mogoče res, ampak, če bi mi povedali malo drugače, bi pa potem to naredil.” Sicer pa bi Kacin občasno res lahko prihranil kakšen sarkazem zase, ker to potem nasprotniki takoj izrabijo za svoje napade. Komunikacija je sicer cela veriga stvari, od tega, kako je nekdo oblečen, do tega kako se je nekdo izrazil, do tega kaj je nekdo povedal, kdaj je to povedal, v kakšnem kontekstu je bilo izrečeno itd.

Argument slabe komunikacije je v resnici argument slabičev
In potem se zadevo zapakira v “komunikacijo” in reče, da je bila “komunikacija slaba”. Gre za argument, ki je preširok za vsebinsko razpravo. “Ker če želimo razpravljati o tem, kaj je v resnici narobe, se odpre neko brezmejno polje,” je še prepričan Kadič. In na tej osnovi je mogoče tveziti naprej. Enkrat rečeš, da je govorec napačen, drugič rečeš “če bi pa to povedal nekoliko drugače”, tretjič pa rečeš “že trikrat so drugače povedal”.

Edvard Kadič. (foto: posnetek zaslona)

“Ja seveda, trikrat so se spremenili izvidi! Od tega, da so zdravniki pred dvema letoma razpravljali, da covid-19 ni vse skupaj nič. Vmes pa so ljudje pričeli ležati, umirati in danes so popolnoma druge informacije glede tega istega covida-19. Argument slabe komunikacije je v resnici argument slabičev.” Ves čas se daje v ospredje nekaj, kar ni mogoče braniti, ker je preveč splošno. In zato se takšno taktiko ves čas uporablja. In ko vprašaš, kaj je narobe, ti sto ljudi poda sto dva različna odgovora, kaj vse je narobe.

Pop TV in RTVS sta najbolj gledani televiziji v državi, če bi lahko pripomogli h koncu epidemije, bi to že storili
Za mnenje pa smo povprašali še političnega analitika Tomaža Štiha“Pop TV in TV Slovenija sta najbolj gledani televiziji v državi. Če bi lahko pripomogli h koncu epidemije, bi to doslej že storili. Zato ni nepričakovano, da smo namesto strokovnjakov in prebolevnikov dobili samo še eno modrovanje levo politično opredeljenih FDV-jevcev, filozofov, protokolašev, antropologov in nogometnih menedžerjev o vladi, podnebju, kadrovanju, številu organiziranih nogometnih tekem, neoliberalizmu in ne vem o kakšnih poniglavih neumnostih še.” 

Tomaž Štih je nekdanji svetovalec finančnega ministra Janeza Šušteršiča. (foto: Demokracija)

Gledalce so prevarali. Mislili so, da se bodo lahko informirali o zdravju in o tem, kako ravnati. Namesto tega pa so jim podtaknili navadno neo-tarčo. Gosti so razglabljali o zlorabi epidemije približno tako, kot lopov kriči: “Držite tatu!” Naslednjič naj raje najamejo Mitjo Okorna in mu predajo vajeti, saj je očitno, da so uredniki in zvezdniki obeh televizij premočno politično navijaški in da svojega dela preprosto niso več sposobni opravljati profesionalno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine