2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

V SD pa so poznavalci političnega špetira: Izvažajo laži in sklicujejo sejo odbora DZ zaradi dokumenta, ki ga zanika celo Evropska komisija!

Piše: Sara Bertoncelj

Evropska komisija je sporočila, da ni seznanjena z domnevnim neuradnim dokumentom, ki naj bi ga premier Janez Janša izročil predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu – o tem so namreč včeraj pisali nekateri mediji na Balkanu. Kot smo opozorili že včeraj, vse poti od zavajajočega poročanja tujih medijev, nas vsakič znova vodijo do enega in istega izvora – torej do naše leve opozicije, ki se trudi na vse pretege zrušiti aktualno vlado. Poslanska skupina SD je danes zahtevala sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko, na katerem naj bi Janša in predsednik Borut Pahor odgovarjala na vprašanja, glede neobstoječega dokumenta. Laži glede domnevnega dokumenta je danes ponovil še makedonski portal ter dodal lažni zemljevid, za katerega Janša meni, da ga po Balkanu širijo omrežja Draga Kosa in Tanje Fajon.

Včeraj smo že poročali, da se pritiski na aktualno vlado, slabe tri mesece pred tem, ko bo Slovenija prevzela predsedovanje svetu EU, stopnjujejo z vseh koncev in krajev. Bruseljski dopisnik Dela Peter Žerjavič je včeraj tvitnil, da naj bi v tiskovni službi predsednika evropskega sveta Charlesa Michela potrdili, da so prejeli non-paper slovenskega premiera Janeza Janše o Zahodnem Balkanu. Po neuradnih informacijah Žerjaviča naj bi bil dokument poslan lani jeseni.

Kmalu za tem pa se je popravil in sporočil: “Očitno spet dan bruseljske zmede. Zdaj v evropskem svetu pravijo, da ne morejo potrditi, da so prejeli non-paper.” Portal politicki.ba je včeraj namreč pisal, da je predsednik slovenske vlade Evropski svet obvestil, da bo ena izmed prioritet predsedovanja Evropski uniji, ki ga bo Slovenija prevzela 1. julija letos, preoblikovanje meja na območju nekdanje Jugoslavije. Za omenjeni portal naj bi to potrdilo več virov v Ljubljani in Bruslju – kdo so bili ti viri, nam je seveda lahko precej jasno. Po poročanju nekaterih medijev naj bi bila predvidena možnost, da bi deli Črne gore in Severne Makedonije z albansko manjšino pripadli Albaniji, možnost odcepitve republike Srbske od Bosne in Hercegovine ter priključitev zahodne Hercegovine Hrvaški.

Celo levi mediji pišejo, da non-paper ne obstaja
Portal MMC danes poroča, da Evropska komisija ni seznanjena z domnevnim neuradnim dokumentom o mejah na Zahodnem Balkanu, ki naj bi ga slovenski premier posredoval predsedniku Evropskega sveta. O domnevni vsebini dokumenta pa v komisiji pravijo, da je stališče EU-ja do mej v regiji jasno in da ničesar ni treba spreminjati. tudi Janša je že včeraj tvitnil, da Slovenija sicer resno išče rešitve za razvoj regije in EU perspektivo držav Zahodnega Balkana in da se s takimi zapisi ta cilj skuša onemogočiti. A kljub temu, da tega dokumenta nihče ni videl, so iz Ljubljane menda vseeno prihajale govorice, da so nad le-tem ogorčeni.

Ogorčenju se je seveda takoj pridružila še Tanja Fajon, ki je zapisala, da so tudi njo, kakopak, te dni zasuli klici in številna zaskrbljena sporočila iz BiH, ki opozarjajo, da skuša Janša s predlogom o mirnem razpadu BiH dokončati načrt Milošević-Tuđman, o oblikovanju velike Srbije in Hrvaške. “Tako neodgovorno ravnanje lahko povzroči novo vojno na Balkanu,” je zaskrbljeno opozorila na Twitterju. Njen strankarski kolega Matjaž Nemec pa je danes sporočil, da poslanska skupina SD zahteva sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko, na kateri bosta predsednik republike Borut Pahor in premier Janez Janša imela priložnost odgovoriti na vprašanja, ki so se pojavila v javnosti glede različnih interpretacij njunih stališč o mejah na Zahodnem Balkanu. Predsednik vlade je na Twitterju delil lažni zemljevid, ki ga je objavil makedonski portal, zanj pravi, da ga po Balkanu širijo omrežja Draga Kosa in Fajonove.

V poslanski skupini SD so zaskrbljeni, temu občutku se pridružujejo tudi ostali KUL-ovci
Po poročanju STA so se v stranki SD za sklic seje odločili, po tem, ko so mediji v BiH v ponedeljek poročali, da je premier Janša v t.i. non paperju EU kot eno od tem slovenskega predsedovanja EU, navedel spremembo meja na Zahodnem Balkanu oziroma “dokončanje razpada Jugoslavije”. V BiH naj bi v ponedeljek prav tako odjeknila novica, da je član predsedstva BiH Željko Komšić povedal, da je predsednik Slovenije Borut Pahor marca med obiskom v BiH članom predsedstva dejal, da so v Evropi vse pogostejši glasovi, da je treba dokončati razpad Jugoslavije, ter vprašal, če se v BiH lahko mirno razidejo. V Pahorjevem uradu so v odzivu na to včeraj izpostavili, da je predsednik zagovornik BiH in njene ozemeljske celovitosti ter da redno svari pred idejami o ponovnem risanju meja na Zahodnem Balkanu. Zaskrbljenosti zaradi neobstoječe dokumenta, se je pridružil tudi Polanec LMŠ Nik Prebil, ki je povedal, da Janši ne verjame, da non-paper ne obstaja. Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je novinarjem v DZ dejal, da v Levici menijo, da gre za “zunanjepolitični škandal brez primere”, saj je daytonska BiH nastala na preštevilnih žrtvah in da so sedanje meje posledica zelo krave vojne. Po njegovem mnenju se je izkazalo, da predsednik vlade – in tokrat z asistenco predsednika republike – dela škodo ugledu Slovenije ter z non paperjem in izjavo predsednika republike podžiga nek nov nemir na Balkanu, ki ne more nikoli biti produktiven. A v isti sapi je poslanec Levice tudi priznal, da težko sodi o tem, ali non-paper zares obstaja.

Danes je laži ponovil tudi makedonski portal
Makedonski spletni portal news1.mk je danes ponovil laž, da naj bi slovenski premier poslal v Bruselj dokumente s predlogom o spremembah meja na Balkanu. Prav tako naj bi si prizadeval prepričati EU, da ni čas za sprejem novih članic v unijo. Kar je seveda čista laž,  premier je namreč večkrat poudaril, da je socialnoekonomski razvoj Zahodnega Balkana in njegova integracija v EU osnovnega pomena za celotno Evropo ter da se je potrebno kljub trenutni krizi zaradi epidemije zavzemati za zagotovitev politične, ekonomske, pravne in socialne konvergence. “Širitveni proces se mora kljub pandemiji novega koronavirusa nadaljevati brez nadaljnjega odlašanja,” je Janša poudaril pred kakšnim letom na virtualnem vrhu EU-ja in Zahodnega Balkana.

Na makedonskem portalu so zapisali, da na njihovo zunanje ministrstvo pomlad ne sme nikoli priti – še vedno spijo zimske sanje, tudi po šokantni novici o domnevnem predlogu premierja Janše predsedniku Evropskega sveta, ki so ga podprli v evropski desnici kot “končno fazo razpada” Jugoslavije “- med drugim je treba preložiti delitev Makedonije, pa tudi širitev EU na BiH, Kosovo in Črno goro , pravi podpredsednik Liberalne mednarodne skupnosti Emil Kirjaz. Povzeli so tudi, da jso v Sarajevu za pojasnila navedb poklicali slovensko veleposlanico na bosanskem zunanjem ministrstvu. Po navedbah medija, Ameriško veleposlaništvo meni, da je celovitost Bosne in držav v regiji nedotakljiva. Makedonsko ministrstvo za zunanje zadeve je potrebovalo pritisk javnosti, da je ministrstvu za zunanje zadeve v Sofiji poslalo mlačno noto po iredentističnem posnetku evropskega poslanca Džambaskega, ki govori o pridružitvi Bolgarije na ozemljih Makedonije, Grčije in Srbije, so še zapisali in dodali besede Kirjaza, češ da bi se makedonska diplomacija morala glasno odzvati, četudi bi se izkazalo, da je novica o dokumentu lažna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine