7 C
Ljubljana
torek, 6 decembra, 2022

V Rusiji zaradi mobilizacije znova protesti in beg iz države, dezerterjem sedaj namesto pet let grozi do deset let zapora

Piše: C. R., STA

V Rusiji so v današnjih novih protestih zaradi odrejene mobilizacije rezervistov za bojevanje v Ukrajini pridržali okrog 100 ljudi. Medtem z določenih območij ob meji z Gruzijo in Finsko poročajo o povečanem prometu. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel meni, da bi morali bežečim ruskim državljanom omogočiti vstop v EU.

V Rusiji je bilo med novimi protesti zaradi mobilizacije rezervistov pridržanih več ljudi, navajajo aktivisti za državljanske pravice. Po navedbah britanskega BBC naj bi danes aretirali okrog 100 ljudi, približno 60 samo v mestu Novosibirsk v Sibiriji.

Fotografije in videoposnetki, ki so jih objavili neodvisni mediji, prikazujejo demonstracije v mestih Habarovsk, Irkutsk, Tomsk in Čita, načrtovali naj bi jih tudi v Moskvi in Sankt Peterburgu.

Protesti po vsej državi so se začeli zaradi ukaza ruskega predsednika Vladimirja Putina o mobilizaciji rezervistov, ki ga je izdal v sredo. Prvi protesti so potekali že na dan objave ukaza, po podatkih portala za državljanske pravice OVD-Info je bilo skupno doslej pridržanih več kot 1300 ljudi.

Medtem ruski moški še naprej bežijo iz države, da bi se izognili vpoklicu v vojsko. “Na eni od kontrolnih točk ob meji je precejšnja gneča, beležimo približno 2300 osebnih vozil,” so sporočile oblasti v ruski regiji, ki meji na Gruzijo, in ljudem odsvetovali potovanje.

Povečan je tudi promet na meji med Rusijo in Finsko. Po besedah vodje regionalnih oblasti v južni Kareliji na Finskem Satu Sikanen se je število prihodov iz Rusije od prejšnjega tedna podvojilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je medtem danes za portal Politico izrazil prepričanje, da bi morala EU dovoliti vstop ruskim državljanom, ki želijo pobegniti iz države. Dejal je, da bi morala EU načeloma “sprejeti ljudi, ki so v nevarnosti zaradi svojih političnih stališč”.

Rusija zaostrila kazen vojakom za prostovoljno predajo in zavrnitev boja

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal zakon, s katerim je zaostril kazni za prostovoljno predajo in zavračanje odhoda v boj, potem ko je v sredo uvedel delno mobilizacijo 300.000 rezervistov. Ruskim dezerterjem sedaj namesto pet let grozi do deset let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako je Putin danes podpisal poseben zakon, s katerim olajšuje dostop do ruskega državljanstva vsem tujcem, ki se želijo pridružiti ruski vojski.

Do zaostritev prihaja po poročilih, da so nekateri ruski vojaki v Ukrajini zavrnili boj, in poročilih o nabornikih, ki so pobegnili iz države, da bi se izognili napotitvi na fronto, poroča BBC.

Putin je v sredo odredil delno vojaško mobilizacijo 300.000 rezervistov za bojevanje v Ukrajini. Ob tem je zatrdil, da je Moskva pripravljena uporabiti vsa razpoložljiva sredstva, tudi jedrska, za zaščito “ruskega” ozemlja, potem ko so regije v Ukrajini, ki so pod nadzorom ruskih in proruskih sil, razglasile referendume o priključitvi k Rusiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine