1.9 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

V Rovtah maša in slovesnost ob 30. obletnici postavitve farnih plošč

Piše: C. R., STA

Ob 30-letnici postavitve farnih spominskih plošč, 80-letnici ustanovitve domobranske vojske in ob prihajajočem evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov bo popoldne potekala spominska maša in slovesnost v Rovtah nad Logatcem. Slavnostni govornik na slovesnosti bo predsednik Nove Slovenske zaveze Matija Ogrin.

Maši, ki jo bo za umorjene v Češirkovem gozdu ter za vse žrtve vojne in povojnih pobojev vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, bo na pokopališču sledil blagoslov spomenika sedmim pobitim.

Nato bo kratka spominska slovesnost, na kateri bo zbrane nagovoril predsednik Nove Slovenske zaveze Matija Ogrin. Ta pravi, da morda kdo tudi za Rovte reče, da je škoda, da ni bilo o preteklem dogajanju popisanega več.

Želja, da bi vedeli in razumeli več, je po njegovih besedah upravičena, še posebej ob 30. obletnici postavitve farnih plošč, ko se spominjajo več kot 240 žrtev komunizma v župniji Rovte. Kljub vsemu pa Ogrin meni, da se je dokumentov in pričevanj “ohranilo več kot dovolj, da vemo bistveno”. To bo med drugim izpostavil tudi v svojem današnjem govoru.

Mašo in slovesnost organizirata krajevni odbor Nove Slovenske zaveze in župnija Rovte.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine