11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

V romunskem parlamentu predlagan projekt, ki bivšim komunistom prepoveduje zasedanje državnih položajev

Piše: C. R.

Romunskemu parlamentu je bil predložen projekt, ki prepoveduje kandidaturo za pomembne državne položaje in udeležbo na uradnih slovesnostih dostojanstvenikom ali uradnikom, ki so bili v vodstvu romunske komunistične partije ali so sodelovali s politično policijo.

Projekt, ki ga je predložil neodvisni poslanec in član reformistične stranke REPER Andrei Lupu, spreminja izredno uredbo, ki ureja dostop do dosjeja Securitate.

Trenutno morajo kandidati prijaviti, ali so bili delavci ali sodelavci Securitate, vendar prepovedi kandidiranja ni, kar je omogočilo, da so ljudje, kot sta Ion Iliescu ali Traian Băsescu, kandidirali in bili celo izvoljeni za predsednike, navaja izjava stranke REPER, na katero se sklicuje Digi24.

Po mnenju pobudnikov je projekt posledica potrebe Romunije, da se prilagodi evropskim vrednotam in prepreči nazadovanje političnega sistema v smeri avtoritarnosti.

“Projekt sem predložil v simboličnem trenutku, ko bo več deset posameznikov, znanih kot pripadnikov nekdanjega komunističnega režima, nosilo vence na grobove junakov revolucije iz leta 1989. Ta groteskni spektakel, v katerem posamezniki, ki so imeli korist od komunistične diktature, točijo krokodilje solze ob grobovih junakov revolucije, se mi globoko gnusi. Njihovo pomanjkanje sramu je treba javno kaznovati, kar sem storil tako, da sem jim prepovedal prisotnost na takšnih uradnih dogodkih. Če resnično občutijo kesanje, ga lahko izrazijo zasebno, ne pa z državnim denarjem in v javnosti, s čimer ponovno travmatizirajo družine nedolžnih žrtev. Ob tej priložnosti sem zahteval preverjanje vseh tistih, ki bodo leta 2024 kandidirali za pomembne položaje, da bi se lahko enkrat za vselej ločili od komunistične preteklosti in preteklosti Securitate,” je izjavil Andrei Lupu.

“Pozno je, to bi morali storiti že leta 1990, vendar so romunsko družbo zajele stranke in politiki iz komunistične partije in državnega aparata,” je še dodal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine