9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

V reviji Demokracija razkrivamo: Vse Šarčeve »babe« in dodatki, ki jih zamrzuje!

»Baba je žaba, žaba pa člouk ni,« se je še pred nedavnim našemljen in nakremžen z improviziranih odrov na gasilskih veselicah drl Marjan Šarec, predsednik vlade.

Ko pogledamo seznam oktobrskih plač, ki so jih v kabinetu predsednika vlade dobili njegovi najtesnejši sodelavci, ki uživajo Šarčevo zaupanje, ni primernejše primerjave od slovitega reka »od besed k dejanjem«, v izvirniku »Put your money where your mouth is.« V Šarčevi najožji vladni ekipi je skupaj z njim 18 oseb. Levji delež vseh dobro plačanih mest zasedajo moški, čeprav jih je v ekipi pol manj kot žensk.

Kabinet predsednika vlade Marjana Šarca smo zaprosili za podatke, koliko ljudi je bilo tam zaposlenih na dan 12. november 2018. Zaprosili smo za seznam, koliko je stalnih sodelavcev in koliko sodelavcev, katerih delovno razmerje je vezano na zaupanje predsednika vlade, in njihov poimenski seznam.

Za slednje smo prosili tudi za podatke, koliko je znašala njihova plača za mesec oktober 2018, pri čemer smo želeli ločene postavke: koliko je znašala osnova in koliko dodatki. Vse podatke, s katerimi operiramo v prispevku, so torej posredovali iz Šarčevega kabineta, od koder pa so dejansko poslali samo razpredelnico po abecednem vrstnem redu priimkov uslužbencev, brez dodatnih pojasnil, zato smo ta poiskali pri drugih javno dostopnih virih.

Si že izplačujejo povečan obseg dela

Za začetek analizirajmo podatke, ki so jih posredovali Šarčevi, in jih skušajmo umestiti v širši kontekst Šarčevega političnega delovanja, ki nima posebne zgodovine, saj je vstop v državno politiko z napovedjo nastopa na letošnjih parlamentarnih volitvah napovedal lani decembra, potem pa program in sodelavce skrival (ali pisal, kakor vam je ljubše) vse do današnjega dne. Tako niti rdeče niti Šarčeve politike ali politične misli ni, oziroma šele nastaja.

Stvar, ki prva pade v oči pri podatkih, ki so jih posredovali iz Šarčevega kabineta, je, da sta že za prvi polni mesec, ko je vlada delovala, kar dve uslužbenki dobili izplačan povečan obseg dela. S seznama izhaja, da je služba Nike Vrhovnik in Selme Zupančič vezana na mandat in zaupanje Marjana Šarca. Istega Marjana Šarca, ki je po poročanju Slovenske tiskovne agencije 8. novembra na srečanje predsednikov strank in vodij koalicijskih skupin prinesel predlog spremembe zakona o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019, v katerem so tudi »ukrepi, s katerimi se omejuje proračunske odhodke, in sicer med drugim neizplačevanje dela plače za redno delovno uspešnost do konca prihodnjega leta, omejitev izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela ter neusklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom do konca prihodnjega leta«. Ko je bil ta predlog 22. novembra potrjen na vladi, je bilo v predlogu podaljšanje omejitve izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela javnih uslužbencev skupno vredno 60 milijonov evrov.

Kaj nam opisano pove o politiki Marjana Šarca? Ni dosleden. Drugim bi jemal, kar svojim daje.

Na bolje plačanih delovnih mestih samo ena »baba«

Sodeč po najožjih sodelavcih, s katerimi je prišel v vladno palačo, se je Šarec na zahtevnejših delovnih mestih, za katera je predvideno boljše plačilo, obdal z moškimi. V Šarčevi vladni ekipi je samo četrtina žensk, štiri ministrice v zboru šestnajstih ministrov. Portal državnega Telekoma Siol je mesec dni pred volitvami objavil pogovor s Šarcem, ki je bil tako osladen, da se ga v zlatih časih predsedovanja Milana Kučana ne bi sramovala niti urednica Jane  Bernarda Jeklin. V prispevku, ki ga je podpisal David Kos, piše: »Na vprašanje, ali je bolj srečen, ko reče ‘baba je žaba, žaba pa človek ni’ ali ko reče ‘naj to volivci povedo na volitvah’, je odgovoril, da za zadnje. ‘Drugo je moje, prvo pa sposojeno,’ je pojasnil.« Če skušamo povedano prenesti na kabinet, s katerim se predstavlja Marjan Šarec, ali potemtakem sploh ni on sestavil kabineta, ampak dela z ljudmi, ki so mu jih tja postavili drugi? Ali pa meni, da žabe, se opravičujemo, »babe,« za zahtevnejše naloge niso primerne?

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

Anamarija Novak

Zadnje novice

Sorodne vsebine