-1.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

V reviji Demokracija razkrivamo v kakšen kaos Francijo vodi odprta politika do migracij: “Francija ne pripada Francozom!”

Okrog petsto afriških migrantov je pred kratkim okupiralo glavno pariško letališče, imenovano po velikem državniku, velikem Francozu, velikem zagovorniku svojega naroda, njegove samostojnosti, svobode in pravic, Charlesu de Gaullu.

Prav ironično je, da nosi njegovo ime prostor, v katerega so migranti vdrli, okupirali  enega od terminalov in zahtevali, da se srečajo s francoskim predsednikom vlade Edouardom Philippom.

»Francija ne pripada Francozom!«

Migranti so vzklikali: »Francija ne pripada Francozom! Vsi imamo pravico biti tukaj!« Večino migrantov, ki so si nadeli ime »črni jopiči«, je nezakonitih priseljencev, ki živijo v improviziranih prebivališčih po Parizu in pariških zatočiščih, njihove zahteve pa so bile jasne – dovoljenje za stalno prebivanje ali francosko državljanstvo vsem migrantom ter dovoljenje, da v Francijo nemudoma pripeljejo še svoje družine.

Seveda. »Dokumente za vse!«, so vzklikali v upanju, da bi si na ta način pridobili pravico do ugodnega življenja na račun države. Poleg tega je bil njihovo nasilno zavzetje letališkega terminala uperjeno tudi proti eni od letalskih družb, Air France, od katere so zahtevali, da neha sodelovati pri deportaciji migrantov v njihove države.

»Prekinite z vsem finančnim, materialnim, logističnim ali političnim sodelovanjem pri deportacijah!« Število teh se je namreč v enem letu povečalo za dobrih dvajset odstotkov, pa čeprav v primerjavi z nenehno naraščajočim številom nelegalnih migrantov v Franciji ostaja sramotno nizka, 14.859 jih je bilo namreč v lanskem letu.

Njihov protest se je, potem ko so jih obkolili do zob oboroženi francoski policisti v polni zaščitni opremi in ko so njihovi predstavniki, za zaprtimi vrati imeli sestanek z družbo Air France, potem mirno končal. Do naslednjič. Kajti družba Air France je bila samo ena od tarč njihovega nasilja. Druge sledijo, so obljubili organizatorji. Kmalu.

Francija, kakršno smo poznali, postopoma izginja

Morda to niti ne bo potrebno, če imajo dovolj potrpljenja še kakšno leto. Francija namreč izginja. Katoliška bela Francija, Francija, »najstarejša hči Cerkve«. Po zadnjih raziskavah je v Franciji med mladimi, starimi med 18 in 29 let, enako število muslimanov in katoličanov. Na vsakega mladega francoskega katoličana torej mlad musliman…

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine