24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

V reviji Demokracija razkrivamo, kdo je Jankovićeva ‘Lady Keš’ Dušanka!

Pretekli teden smo objavili fotografijo, na kateri se trikratni župan Ljubljane Zoran Janković, ki je drugi mandat dobil tudi prek trupel prevaranih podizvajalcev v Stožicah, ob robu odkritja Njegoševega spomenika v Ljubljani leta 2014 zaupno pomenkuje z razvpito Dušanko Pešić-Jeknić.

Za Dušanko Pešić-Jeknić je leto po Jankovićevem druženju z njo črnogorski Monitor napisal, da so jo milanski trgovci zaradi gotovinskih plačil v najdražjih butikih poimenovali »Lady Keš«, kar bi pri nas prevedli v Gospa Gotovina.

 

Povezava do organiziranega kriminala

A Lady Keš še zdaleč ni samo ženska, ki rada zapravlja v dragih trgovinah in kupuje drage izdelke kot npr. Ursula Gawish, žena starejšega Jankovićevega sina Damijana, ki se z dragimi torbicami in v dragih oblekah na lokacijah, ki si jih glede na to, da je njen mož na zahtevo upnikov v osebnem stečaju, ona pa je po poročanju medijev nedavno šele odprla svoj posel, ne more financirati.

Dušanka Pekić-Jeknić je ženska, ki je v preteklosti službovala na visokih črnogorskih političnih pozicijah, tamkajšnji portal Vjesti Online pa je leta 2014 iz poročila tožilstva v italijanskem Bariju, v primežu katerega se je znašla Pešić-Jeknićeva, povzel zapis, da jo je treba obravnavati kot vplivno osebo, ker je imela bližnje odnose tako s predstavniki institucij Črne gore kot s ključnimi predstavniki italijanskega in jugoslovanskega organiziranega kriminala. V članku je objavljena fotografija Pešić-Jeknićeve z moškim, ki so mu sicer zameglili obraz, a postava in oblačila hitro razkrijejo vplivnega ljubljanskega politika.

Fotografija, ki jo objavljamo, je nastala leta 2008, ko je imela v prostorih črnogorskega veleposlaništva v Sloveniji Pešić-Jeknićeva tudi nagovor.

 

Črnogorci: Kot scenarij za film Boter

Črnogorski portal je opisal preiskavo, ki so jo italijanski organi 19. julija 2003 izvedli v stanovanju Pešić-Jeknićeve v Milanu, kjer je opravljala funkcijo trgovske predstavnice Črne gore. Takrat so ji zasegli rokovnike, telefonske imenike, dokumentacijo, fotografije in še druge materiale.

Po poročanju črnogorskih medijev so v okviru preiskave našli dokumente, ki so prek telefonskih številk v zaseženih materialih vodili vse do črnogorskega premierja Mila Đukanovića. Po treh letih zaslišanj se je februarja leta 2013 v Italiji začelo sojenje za tihotapljenje cigaret med Črno goro in Italijo.

Med obtoženimi se je poleg Branislava Mićunovića, Veselina Barovića, Branka Vujoševića in Andrije Draškovića znašla tudi Jankovićeva prijateljica Pešić-Jeknićeva, primer proti premierju Đukanoviću pa je bil zaradi njegove politične imunitete arhiviran. V obtožnico so preiskovalci dodali tudi prepise petsto telefonskih pogovorov, kar je pomenilo več tisoč strani na papirju, ki so jih večinoma posneli v prisluhih Pešić-Jeknićevi.

 

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine