14.3 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

V reviji Demokracija preberite: Prstni odtisi Foruma 21 in Sandija Češka

Zgodbe ne bi bilo, če bi podjetje, ki se ukvarja s prodajo žlahtnih kovin, zlata in srebra, APOD Technologies iz Estonije s posredništvom podjetja Svet plemenitih kovin iz Ljubljane Aleksandru Mokroviču dostavilo palice srebra, ki jih je vnaprej plačal. Zaradi tega je sam prišel do grozljivih odkritij.

Aleksander Mokrovič se je januarja letos odločil svoje prihranke zaradi negotovih gospodarskih razmer naložiti v srebro. Srebro je namreč likvidna stvar in se da takoj prodati ali kupiti. »Vse se je začelo pri podjetju Svet plemenitih kovin v ljubljanskem BTC. »Že prej sem kupoval manjše količine, leta 2014 pa sem kupil večjo količino srebra in plačilo tega je bila speljano čez Estonijo.« Omenjeno slovensko podjetje je Mokroviču izdalo račun, ki je hkrati pogodba, denar pa je Mokrovič nakazal v Estonijo na njihov račun. Pokaže nam račun: »Ta posel so delali čez Estonijo najmanj od leta 2014. Letos januarja pa je bilo drugače. Takrat sem najprej kupil za nekaj več kot 13.000 evrov palic srebra. To je bilo prvo nakazilo pri Svetu plemenitih kovin, za kar so mi kasneje izdali račun in je prodaja stekla normalno. Drugo nakazilo pa je bilo večje, in sicer 65.600 evrov, za kar pa so hoteli plačilo prek podjetja APOD Technologies. Mislil sem si, da je to njihov dobavitelj srebra v Estoniji kot leta 2014.« Omenjeno podjetje se namreč ukvarja tudi s kriptovalutami, kar sem odkril kasneje. »To je vse, kar sem vedel o tem. Želel sem bolj natančno specifikacijo, račun, pogodbo in prišel do zanimivih odkritij.«

Namesto palic srebra tožbe

Vse svoje ugotovitve in dokumentacijo je Aleksander Mokrovič objavil na spletu, kjer si vsak lahko prebere tudi vsebino zasebnih tožb podjetij APOD in AIRPOD za obrekovanje. Omenjeni podjetji ga tožita še za odškodnino 15.000 evrov in dodatnih 2.000 evrov za vsako komuniciranje o tej zadevi z drugimi. »Vse članke, ki so v povezavi z njimi, sem umaknil, a tožbe so še vedno.« Prav tako Mokroviča za obrekovanje toži pravnica podjetij Tina Osojnik. A o njej malce kasneje. Senat Višjega sodišča v Ljubljani je že zavrnil začasno odredbo in presodil, da odškodnina ni kar upravičena, ampak mora okrajno sodišče presojati navzkrižne trditve. Druge obravnave pa se niso začele.

Račun v Litvi?

Na spletni strani, kjer so objavljeni dokumenti, najprej pogledava nakazila podjetju. »Na računu so vsi elementi pogodbe, kot je formalnopravno veljavno. Če je bilo prvo nakazilo nakazano na račun Svet plemenitih kovin, d. o. o., pa je bilo drugo nakazilo izvedeno na račun podjetja APOD Technologies ou. v isto banko Paysera v Litvo. A srebra ni bilo«, nam razloži Mokrovič, ki dokazuje, da je med podjetjem Svet plemenitih kovin in podjetjem APOD direktna povezava.

(Celoten članek preberite v novi številki revije Demokracije.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine