-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

V reviji Demokracija preberite: Drastični padec gledanosti TV Slovenija, zavod RTVS v izgubi; nujne so spremembe!

Piše: Vida Kocjan

RTV Slovenija že več let posluje z izgubo, novi vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Valentin Areh pa je razkril, da večini oddaj že leta pada gledanost; samo Dnevnik in Odmevi so od leta 2003 izgubili kar 250 tisoč ali polovico vseh gledalcev. 

Areh je še zapisal, da je Informativni program TV Slovenija ta čas v resni krizi.

Informativni program v resni krizi 

Večini oddaj že leta pada gledanost, nobeno prejšnje vodstvo se kljub temu ni odločilo za spremembe, ker se je balo nasprotovanja dela zaposlenih. Mnoge informativne oddaje so letos dosegle rekordno nizko gledanost, vključno z najpomembnejšima oddajama TV Slovenija Dnevnikom in Odmevi, ki sta od leta 2003 izgubili kar 250.000 gledalcev ali polovico vseh gledalcev pred televizijskimi zasloni. Hkrati konkurenčni informativni oddaji 24UR in 24UR zvečer komercialne televizije POP TV dosegata rekordno gledanost. »Prav zato smo se odločili za spremembe informativnega programa. Ponosni smo, da se pri spremembah zgledujemo po oddajah najuspešnejših evropskih javnih televizij, kot so BBC News, ZDF in ORF.

Areh je še dodal: »Na eni strani množično izgubljamo gledalce, na drugi nas pozivajo, naj ne ukrepamo. Mi se s tem ne strinjamo in menimo, da smo dolžni upoštevati predvsem želje in interes gledalcev, ki kot davkoplačevalci financirajo naš program.«

Nova programska shema 

Programski svet RTV je konec novembra potrdil programsko-produkciji načrt za prihodnje leto. Zanj je glasovalo 17 programskih svetnikov, 5 jih je glasovalo proti, 4 so se glasovanja vzdržali. Načrt je bil sprejet, hkrati so dali tudi pozitivno mnenje k predlogu finančnega načrta za leto 2022. Dopustili pa so trimesečno prehodno obdobje za postopno uveljavitev dela programskih sprememb, ki se nanašajo na Informativni program TV Slovenija. Še pred uvedbo novosti bo namreč vodstvo v največji mogoči meri spremembe uskladilo s programskimi in produkcijskimi delavci, je razvidno iz sporočila RTV Slovenija za javnost.

Številni pogovori z zaposlenimi 

Kako okostenel je sistem RTV Slovenija, kaže tudi naslednji podatek.  Da bi pridobili čim več odzivov zaposlenih, se je Areh osebno pogovoril z 32 zaposlenimi uredniki, voditelji oddaj, novinarji, producenti, snemalci in drugimi, večkrat se je sešel tudi z vodstvom novinarskega sindikata in odgovarjal na vsa vprašanja na sestanku z zaposlenimi. Prav tako je spremembe pojasnjeval na seji sveta delavcev RTV. Poudaril je, da noben direktor v zgodovini TV Slovenija pri pripravi programskega načrta ni prisluhnil tako velikemu številu zaposlenih. O programskih spremembah so se pogovarjali izključno v zelo ozkem krogu direktorja in odgovornih urednikov brez vednosti zaposlenih.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija! 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine