5.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

V reviji Demokracija o korupciji in organiziranemu kriminalu v zdravstvu: Izidor Rojs preiskuje nepravilnosti, njegov brat Aleš Rojs pa v imenu UKC Ljubljana toži tiste, ki razkrivajo nepravilnosti

»Vsaka država ima mafijo, nima pa vsaka mafija svoje države. Pri nas jo ima,« je rekel znani interventni kardiolog dr. Blaž Mrevlje (Delo, 19. 5. 2017). Vsem znani izraz mafija je splošen izraz za zločinsko organizacijo, ki se ukvarja z organiziranim kriminalom.

Prejšnji teden je kardiolog dr. Blaž Mrevlje razkril tožbo za plačilo 100.000 evrov, ki jo je proti njemu prek ene največjih odvetniških pisarn, Odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, zaradi razžalitve sprožil njegov nekdanji delodajalec Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC) pod vodstvom nekdanjega direktorja in sedanjega ministra za zdravje Aleša Šabedra. Novica je šokirala vse, ki smo spremljali delo in rezultate parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab na področju žilnih opornic, katere strokovnemu sodelavcu dr. Mrevljetu je v sodelovanju z dr. Markom Nočem v letu 2014 uspelo znižati cene večkrat preplačanih žilnih opornic, zaradi česar je UKC Ljubljana vsako leto pri samo enem od 20 tisoč artiklov privarčeval 2,5 milijona evrov. Dr. Mrevljeta poznamo kot strokovnjaka, ki javno opozarja na organizirani kriminal v zdravstvu in razkriva, da ocenjuje, da se vsako leto prek preplačil pokrade 400 milijonov evrov.

(…)

O odvetniški družbi

Vrnimo se zdaj k uvodnemu delu članka in znani odvetniški družbi. V zadnjem času se je kot pomemben del boja UKC Ljubljana proti osebam, ki opozarjajo na nepravilnosti v tej ustanovi, kot tudi proti nekaterim bolnikom izpostavila ena največjih odvetniških pisarn, Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, ki je glede na podatke Erarja od leta 2010 od UKC Ljubljana prejela za skoraj pol milijona nakazil. To pomeni, da vsak davkoplačevalec plačuje UKC Ljubljana tudi za to, da se ta poleg svoje pravne službe bojuje proti posameznikom, ki opozarjajo na nepravilnosti v tej instituciji, tako finančne kot strokovne, ki škodujejo ustanovi in bolnikom. Absurd absurdov. Od leta 2006 do danes je omenjena odvetniška pisarna po podatkih Erarja prejela nekaj več kot deset milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, pri tem pa niso upoštevani izplačani zneski lastniško povezanih podjetij. Največ davkoplačevalskega denarja so poleg UKC Ljubljana omenjeni odvetniški družbi plačali Holding Slovenske elektrarne, d. o. o. (3.951.599 evrov), Družba za avtoceste Republike Slovenije, d. d. (1.553.728 evrov), in Mestna občina Ljubljana (815.552 evrov).

Po pisanju spletnega portala Požareport je ta pisarna, ki je tudi ena najbogatejših, doslej veljala za privilegirano in celo nedotakljivo predvsem zaradi številnih kadrovskih povezav. Izidor Rojs, brat Aleša Rojsa, vodilnega partnerja te odvetniške družbe, je okrajni tožilec in celo član SDT, drugi, Grega Peljhan, je soprog Veronike Peljhan, sodnice na Okrajnem sodišču v Ljubljani in sestre dr. Janeza Žgajnarja, strokovnega direktorja Onkološkega inštituta in soproga tožilke Blanke Žgajnar, tretji partner odvetniške pisarne Robert Prelesnik pa je mož informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik. Med odvetniki pa najdemo tudi Tomaža Ilešiča, sina Marka Ilešiča, dolgoletnega slovenskega sodnika na Sodišču Evropske unije.

(Celoten članek si preberite v reviji Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine