19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

V povezavi z uporom skupine Wagner naj bi bil aretiran general Sergej Surovikin “Armagedon”

Piše: Ana Horvat (nova24tv.si)

Ruskega generala Sergeja Surovikina, ki je bil prej poveljnik vseh ruskih sil v Ukrajini, so aretirali v povezavi z Wagnerjevim uporom. Nekateri uradniki so vedeli za Wagnerjev namen, da ujame obrambnega ministra in najvišje uradnike. Načrt je bil onemogočen zaradi poteze FSB. Najvišja ruska obveščevalna agencija FSB je zabeležila vse notranje sovražnike, ki so se zarotili proti ruskemu predsedniku, pojavljajo se tudi špekulacije, da v ruski vojski poteka “obsežna čistka”.

Da govorice morebiti niso bile le govorice, je moč zaključiti po zadnji novici o aretaciji nekdanjega ruskega veterana Sergeja Surovikina. Ta naj bi bil namreč seznanjen z načrti Prigožina. Špekulacije o tem so potrjevali različni viri, vključno z ameriško obveščevalno službo. Vse to je sprožilo vprašanja o tem, kakšno podporo je pravzaprav imel vodja plačancev Jevgenij Prigožin v najvišjih vrstah. General Surovikin je sicer cenjen vojaški voditelj, ki je pomagal okrepiti obrambo na bojnih črtah po ukrajinski protiofenzivi lani. Januarja je bil zamenjan kot vrhovni poveljnik, vendar je ohranil vpliv pri vodenju vojnih operacij in ostaja priljubljen med vojaki.

Po teh informacijah se porajajo vprašanja ali je prav Surovikin res pomagal načrtovati upor proti ruskim oblastem skupaj s Prigožinom. Prigožinov upor minuli teden predstavlja najbolj dramatično grožnjo predsedniku Vladimirju V. Putinu v njegovih 23 letih na oblasti. Ruski Moscow Times trdi, da so ruske oblasti pridržale Surovikina med poročanjem o čistki vojaških uradnikov po kratkotrajnem uporu Wagnerjevih plačancev. Časnik se sklicuje na zaupne vire in ruskega vojaškega blogerja. Spomnimo, da so Surovikina ruski mediji zaradi njegove slovite neusmiljenosti poimenovali “general Armagedon”. Nekdanjega veterana ruskih vojn v Čečeniji in Siriji, je ruski predsednik Vladimir Putin sam odlikoval.

Surovikin bo žrtvovan kot “grešni kozel”

Ruski vojaški bloger Vladimir Romanov je po navedbah nekaterih tujih medijev v sredo poročal o aretaciji Surovikina, medtem ko je washingtonski možganski trust Institute for the Study of War (ISW) poročal o drugem ruskem viru, ki je trdil, da je Surovikin “obtožen sodelovanja pri uporu”. Rusko obrambno ministrstvo še ni komentiralo poročil o pridržanju Surovikina, poroča časnik. ISW je poročal o da je upor Wagnerjevih sil le pretveza za “obsežno čistko v ruski vojski”, hkrati pa način preverjanja lojalnosti ruskim oblastem. “Če so ruske oblasti res aretirale Surovikina, potem bo Kremelj verjetno uporabil Surovikina in ostale kot grešne kozle, da javno pojasnijo, zakaj so se ruska vojska in ruski notranji varnostni aparati slabo odzvali na upor, da upraviči morebitno revizijo ruskega vojaškega vodstva,” poroča ISW, ki pravi, da ne more potrditi nobene konkretne informacije o spremembi poveljstva.

Kremelj trditve o tem, da je bil Surovikin vnaprej seznanjen s Prigožinovim načrtop o uporu, zanika in trdi, da gre za “špekulacije in govorice”. Po poročanju tujih medijev je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, zatrdil, da “rusko ljudstvo in ruska vojska Putinu stojita ob strani“. Moscow Times enako trdi, da je beloruski diktator Aleksander Lukašenko v torek potrdil, da je Prigožin prispel v državo v okviru dogovora, ki ga je posredoval in ki je le za las preprečil vkorakanje Wagnerjevih plačancev v Moskvo. Lukašenko je dejal, da je borcem Wagnerja ponujeno zapuščeno vojaško območje, kjer bi se lahko nastanili in razmišljali o prihodnjih načrtih.

V ruski vojski poteka “obsežna čistka” (foto: Twitter)

Nemški kancler: Putin je oslabljen

Kljub poskusu Kremlja, da utrdi prepričanje, da Putin ohranja svojo moč, pa nemški kancler Olaf Scholz meni, da je neuspeli upor oslabil Putina, da pa še vedno ni pa jasno, ali bo zaradi tega Kremelj umaknil svoje enote iz Ukrajine. “Verjamem, da je oslabljen, saj to kaže, da imajo avtokratske strukture oblasti razpoke v sebi in da ni tako trdno v sedlu, kot vedno zatrjuje,” je dejal Scholz v enournem intervjuju za nemško televizijo ARD. Scholz je dejal, da ne želi sodelovati v ugibanjih o tem, kako dolgo bo Putin verjetno ostal na položaju, in dejal, da je cilj Zahoda pri podpori Ukrajini pomagati ji pri obrambi, ne pa povzročiti spremembe režima v Rusiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine