Ko se je zgodila tako želena vzpostavitev novega programskega sveta RTVS in izbor njegovega predsednika, je postalo jasno, da je na meniju obglavljenje vodstva javne televizije, ki ni po volji aktualni oblasti. Pod krinko depolitizacije si namreč želijo povsem nadzirati medij, ki ga financirajo slovenska gospodinjstva, in poskrbeti za to, da se o nečednostih Golobove vlade ne bo obveščalo javnosti. Kot kaže, pa je želja po ustoličenju “pravega” kandidata na mesto predsednika uprave Radiotelevizije Slovenija izredno velika. Boj naj bi potekal med Zvezdanom Martičem in Simonom Kardumom. 

Spomnimo. Svetniki so na začetku meseca glasovali za odpoklic v. d. generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmoughta zaradi domnevno spornih pogodb, ki jo je sklenil z urednikom Rajkom Geričem. Da je ob tako resnih obtožbah nujna predložitev dokazov, da se svetniki prepričajo, ali je očitana kršitev tako huda, da terja odstavitev, najverjetneje ni treba posebej poudarjati. Ker so šele po glasovanju zahtevali sporne pogodbe, ki jih je Grah sklenil z Geričem, da se prepričajo, ali so morebiti res sporne, kaže, da očitno dokazov sploh nimajo.

Že v začetku junija je bil objavljen razpis za predsednika in dva člana štiričlanske uprave RTVS z rokom za prijavo, ki se je iztekel 30. junija. Sodeč po noveli zakona bo namreč uprava tista, ki bo zavod vodila namesto generalnega direktorja. Svet bo tisti, ki bo poskrbel za imenovanje predsednika uprave, prav tako pa tudi za člana uprave na predlog predsednika. Zaposleni na zavodu pa bodo izvolili četrtega člana, ki bo postal delavski direktor.

Za novega predsednika uprave ni nujno, da je vodil podjetje z več kot 100 zaposlenimi


Za člane uprave je namreč po navedbah STA nujno, da imajo vsaj deset let delovnih izkušenj s področja, za katerega so zadolženi. Ne sme jim biti tuja tudi problematika dejavnosti javnih medijskih servisov, prav tako ne smejo imeti “lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki poslovno sodelujejo z RTVS”.

Predsednik sveta RTVS Goran Forbici (Foto: STA)

Za predsednika uprave je nujno, da ima povrhu “vsaj pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih v večjih sistemih z najmanj 100 zaposlenimi”. “Sem se spraševal, katero podjetje z več kot 100 zaposlenimi sta vodila Martič ali Kardum. Pa sem videl, da so dali zgolj pogoj delati na vodilnem delovnem mestu v podjetju, ki ima vsaj 100 zaposlenih. Torej vodja poslovalnice v Mercatorju izpolnjuje ta pogoj. Direktor Planet TV ali TV 3 pa ne,” je v zvezi s potrebnimi pogoji za izvolitev komentiral direktor Nove hiše Boris Tomašič.

 

 

Na razpis za predsednika in dva člana uprave RTVS se je prijavilo 12 kandidatov. Na začetku tega meseca so sporočili, da pet prijavljenih za mesto predsednika uprave tudi izpolnjuje pogoje. V ponedeljek pa je tudi Razpisna komisija sveta RTVS opravila pogovor z vsemi kandidati. Neuradno gre za naslednja imena: Zvezdan Martič, Rajko Gerič, Simon Kardum, Miha Krišelj in Peter Dular. Danes se bodo kandidati predstavili svetu zavoda, nato pa bodo ti glasovali o njihovi izvolitvi.

 

Martič je bil med leti 2019 in 2021 pomočnik tedanje direktorice TVS Natalije Gorščak, Kardum pa zaseda mesto direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška. Gerič je odgovorni urednik informativnega programa na drugem sporedu TVS, Dular je bil pomočnik nekdanjega generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca, Krišelj pa je zasedal tudi mesto v. d. direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije.

 

Rajko Gerič in Miha Krišelj (Foto: STA)

Obstajala naj bi dva favorita

Po navedbah Požareporta pred današnjo sejo sveta kaže, da bo odločitev o predsedniku uprave sprejeta. V primeru, če nobeden izmed kandidatov ne bo užival zadostne podpore v prvem krogu, se bo glasovalo tudi večkrat. “Kresalo pa naj bi se med favoritoma, Zvezdanom Martičem, ki ga forsira del zaposlenih radikalnih levih novinarskih aktivistov, ker obljublja, da bodo vsi desni novinarji izgubili službe … in Simonom Kardumom, ki ga podpirajo Zoran Janković, Robert Golob in stranka Levica”. 

Seveda tistim, ki so želeli politizacijo javnega zavoda, ni vseeno, kdo sede na mesto predsednika uprave, saj ima ta odločilno vlogo pri vodenju zavoda. V primeru, ko je v štiričlanskem organu uprave število glasov izenačeno, je namreč beseda predsednika uprave tista, ki obvelja. A glede na to, da se bo dva člana uprave imenovalo na predlog njenega predsednika, najverjetneje ni pričakovati, da bi prihajalo do hudih razdvajanj pri glasovanju.