9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

V petek potrjenih 43 novih okužb s covidom-19 in dve novi smrtni žrtvi; številko okuženih še naprej narašča!

V Sloveniji so v petek opravili 1188 testov na novi koronavirus. Potrjenih je bilo 43 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjeno okužbo povzpelo na 977. Zaradi covida-19 je bilo hospitaliziranih 109 bolnikov, v intenzivni negi 31, dve osebi sta umrli, je na Twitterju navedla vlada. Skupno število umrlih se je dvignilo na 22.

 

Kot je v uvodu današnje novinarske konference izpostavil uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, se je število hospitaliziranih bolnikov in bolnikov v intenzivni negi v petek povečalo. Glede na podatke vlade so v petek iz bolnišnice odpustili 10 bolnikov.

Testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji začelo 27. januarja. Do dneva pred potrjeno prvo okužbo s koronavirusom, ta je bila potrjena 4. marca, so opravili 313 testiranj na okužbo. Od 4. marca do petka pa so opravili dodatnih 27.109 testiranj.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je na covid oddelkih danes hospitaliziranih 49 bolnikov, od tega 14 v enotah intenzivne nege, so v UKC zapisali na Twitterju.

V celjski bolnišnici je bilo do 8. ure zjutraj hospitaliziranih 16 bolnikov, od tega je pet oseb v enoti intenzivne terapije, ena trenutno na respiratorju, ena pa na neinvazivni ventilaciji. Kot je celjska bolnišnica še sporočila prek Twiterja, so v domačo oskrbo odpustili dva bolnika.

Število oskrbovancev domov za starejše, okuženih z novim koronavirusom, se je v petek povzpelo na 195, kar je 16 več kot v četrtek. Več okuženih je tudi med zaposlenimi v domovih. Po podatkih za petek jih je bilo 42, v četrtek sedem manj, kažejo podatki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

 Podatki, ki so jih pristojni posredovali v petek, so sicer za četrtek navajali, da je z novim koronavirusom okuženih 177 oskrbovancev, a so danes pojasnili, da sta bila dva obolela prvotno sporočena kot upokojenca, po preverjanju pa so ugotovili, da gre tudi za oskrbovanca domov za starejše.

Domovi za starejše tako ostajajo žarišča okužb z novim koronavirusom. V zadnjih dneh so o največ okuženih oskrbovancih poročali z domov v Šmarju pri Jelšah, Metliki, Ljutomeru, Horjulu in enoti Bokalce ljubljanskega doma za starejše občane.

Največ prijavljenih primerov je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer je bil do vključno petka skupaj med oskrbovanci in zaposlenimi 101 primer okužbe. V metliškem domu starejših občanov jih je bilo 48, v ljutomerskem pa 42.

Tudi večina iz postojnske karantene je po petkovi odredbi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da lahko osebe z izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču, že doma. Od 43 oseb, ki so tja prišle iz Španije, jih v hotelu Epic ostaja dobra tretjina, tudi dva s potrjeno okužbo, navajajo v regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko.

 Kot so v regijskem štabu civilne zaščite zapisali na Facebooku, sta se v petek zvečer med 20. in 22. uro za odhod domov odločili slabi dve tretjini od 41 zdravih oseb, ki so karanteno po prihodu iz Španije minulo nedeljo preživljale v postojnskem hotelu Epic.

Te osebe bodo morale sicer tudi doma še dober teden preživeti v strogi karanteni, ne bodo smele zapuščati stanovanja ali hiše, hrano in ostale potrebščine jim bodo morali svojci ali prijatelji dostavljati pred vrata. Če tega ne bodo mogli sami urediti, lahko prosijo za pomoč civilno zaščito ali domačo občino.

Kot je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, v Postojni za zdaj ostaja 15 oseb, a se nekateri že pripravljajo, da bodo v naslednjih dneh odšli domov. Stanovalcem, ki so ostali v Postojni, se je v petek zvečer pridružilo še pet rojakov, ki so se zvečer vrnili iz Londona. Vsem petim so vzeli brise in ko bo znan rezultat testa na okužbo z novim koronavirusom, se bodo odločali o tem, ali in kdo bo ostal v Postojni, je pojasnil Kacin.

Po petkovi odredbi zdravstvenega ministra je večina zapustila tudi karanteno v velenjskem hotelu Paka, kjer ostaja še sedem oseb. Med njimi sta dve s potrjeno okužbo s covidom-19, drugih pet se po Kacinovih navedbah pripravlja na odhod domov.

V Lendavi pa v karanteni od skupno 27 poleg sedmih s potrjeno okužbo ostajajo še štiri druge, ki iz objektivnih razlogov ne morejo v izolacijo na dom, je še pojasnil Kacin.

Zadnje novice

Sorodne vsebine