-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

V novi številki revije Demokracija: Zmagovalca treh referendumov v resnici ni, Golobova vlada pa pripravlja davčni genocid; V letu 2023 predvidena rekordna proračunska poraba; v Ljubljani še naprej Jankovićeva diktatura; Intervjuja: Guy Consolmagno in Andrej Firbas

Piše: C. R., G. B.

V novi številki revije Demokracija pišemo o posledicah odločitve na nedeljskem trojnem referendumu, kjer zmagovalca realno ni. Oškodovani bomo namreč davkoplačevalci. Pa ne samo zaradi referendumov, ampak tudi zaradi napovedanih davčnih sprememb in rekordne proračunske porabe, ki se nam obeta v prihodnjem letu. Ker namerava Golobova vlada še bolj intenzivno financirati levičarske nevladne organizacije, to lahko pomeni tudi možnost zasega prihrankov državljanov. Za naš tednik sta v intervjuju spregovorila vatikanski astrolog Guy Consolmagno in duhovnik. Andrej Firbas. Z Demokracijo boste vedeli več.

Poslanec SDS Branko Grims ob trenutnih izidih, po katerih referendumi o RTVS, vladi in dolgotrajni oskrbi niso uspeli, močno dvomi, da so se ljudje v celoti zavedali vsebine svojih odločitev. Presodil je, da so izglasovali višje davke, višji RTV-prispevek in ideološki monolit na RTVS ter se odpovedali pravicam iz dolgotrajne oskrbe za vsaj leto dni.

Predstavniki SDS so rezultate nedeljskih referendumov spremljali na sedežu stranke v Ljubljani, kjer pa ni bilo predsednika stranke Janeza Janše, ker je bil takrat v tujini. Za zdaj se je odzval le na Twitterju, kjer je zapisal, da so ljudje glasovali ZA, ker so mislili, da s tem branijo svoje pravice. »S čim jih lahko ob 99-odstotnem medijskem monopolu zavedejo naslednjič,« se je vprašal prvak SDS. Glede sprememb zakona o vladi pa je zapisal, da je rezultat prek 40 odstotkov za predlog SDS o zavrnitvi zakona z vidika politično-strankarskih preračunov »čisto OK«. »Ni pa OK z vidika našega skupnega interesa, ni OK za davkoplačevalce, ki jih čakajo od večine podprti novi stroški,« je prepričan.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Proračun z novo rekordno porabo

Koalicijski poslanci so v državnem zboru potrdili predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti. Pritrdili so vladnemu predlogu in za leto 2023 določili najvišjo proračunsko porabo v zgodovini samostojne Slovenije. Vladajoča koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) je namreč za leto 2023 določila porabo v višini 16,69 milijarde evrov in primanjkljaj v višini 5,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Poraba bo za 3,3 milijarde evrov ali za 25 odstotkov višja od prvotno načrtovanega proračuna, ki je bil sprejeti že novembra lani. Načrtovani proračunski prihodki bodo višji za 13 odstotkov in bodo znašali 13,38 milijarde evrov. Za leto 2024 pa navajajo, da bodo odhodki sicer nižji, še vedno pa bodo 15,5 milijarde evrov, kar je izredno visoko, primanjkljaj pa bo blizu 3 odstotkov. Ob tem napoved gospodarske rasti kaže na vsega 1,4-odstotno gospodarsko rast v letu 2023 in 2,6 odstotka v letu 2024.

Intervjuja: Guy Consolmagno in Andrej Firbas

Z jezuitskim bratom in vatikanskim astronomom Guyem Consolmagnom smo se pogovarjali o religiji in znanosti, o Cerkvi in astronomiji ter o njegovi knjigi »Ali bi krstili nezemljana«, ki je leta 2020 izšla v slovenščini pri Založbi Družina, kjer jo lahko tudi naročite. V Limbušu, kjer stoji župnijska cerkev sv. Jakoba starejšega, pa praznuje okrogli jubilej Andrej Firbas, ki ga je nekdanji mariborski škof Franc Kramberger 1. oktobra 1991 z dekretom umestil za župnika v Limbušu. Zato je prav in primerno, da ob tem jubileju z njim opravimo kratek intervju, saj je v teh letih s svojim delom za sabo pustil kar velik in močan pečat. Župnik se je vabilu na intervju prijazno odzval in iz pogovora bomo spoznali, kako pomemben pečat je v teh 30 letih pustil na faranih limbuške župnije pa tudi na krajanih ožje in širše okolice Limbuša.

Pripravlja se davčni genocid nad davkoplačevalci!

Slovenija je ena redkih držav na svetu (če ne celo edina), kjer so volivci dali svoj glas politični stranki, katere predsednik je jasno napovedal zvišanje davkov in znižanje plač. Kar se je sprva zdelo kot slaba šala, se zdaj uresničuje. In samo še slabše bo. In še nasvet. Vzemite nekaj prihrankov iz bank. Utegne se zgoditi, da vam jih Golobova vlada nacionalizira, ker bodo ogromni apetiti levičarjev vseh vrst (vključno z nevladnimi organizacijami in ilegalnimi migranti) hitro požrli proračunski denar. Ko ga tam ne bo več, bodo prišli po vaše prihranke.

V Ljubljani vse po starem: po Jankoviću Janković

Zoran Janković je osvojil še en županski mandat, njegova lista pa prvič nima več večine in se bo moral pogajati z Gibanjem Svoboda za koalicijo v ljubljanskem mestnem svetu. Takoj po volitvah je ljubljanska mestna oblast tudi začela z onesnaževanjem pitne vode in preganjanjem kmetov, ki ne morejo do svoje zemlje. Skratka, diktatura se nadaljuje.

Pred drugim krogom županskih volitev

V 47 občinah bodo župane izbirali v drugem krogu, ki bo v nedeljo, 4. decembra. V mestnih občinah bo drugi krog potekal v Mariboru, Celju, Kranju, Novi Gorici in Murski Soboti. Poleg tega bo drugi krog med drugim potekal tudi v občinah Brežice in Lendavi. Preverili smo, kakšne so razlike med kandidati in kakšno je vzdušje. Predvsem bosta zanimiva spopada v Mariboru in Celju. V Mariboru se bosta znova pomerila dosedanji župan Saša Arsenović in nekdanji župan Franc Kangler. V Celju pa bo dolgoletnega župana Bojana Šrota izzival prikriti član Levice Matija Kovač.

Vzpon nezakonitih migracij in stopnjevanje velike demografske zamenjave

Avstrija zaradi množičnih migracij kritična do schengenskega območja. V Sloveniji strm vzpon nezakonitih migracij. Evropski parlament označil prepričanje o veliki demografski zamenjavi za »rasistično«. Obenem je slišati nove pozive za sprejemanje migrantov. Množične migracije v Evropo naraščajo, vse glasnejši pa so tudi tisti, ki temu nasprotujejo. Morda je ravno zato Evropska unija Novembra izglasovala novo resolucijo, ki vključuje boj proti rasizmu in diskriminaciji.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih pogledov, kolumn in tribun Gašperja Blažiča, Petre Janša, Lucije Kavčič, Andreja Aplenca, Edvarda Kadiča in Matevža Tomšiča.

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

foto: Demokracija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine