16.1 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

V novi številki revije Demokracija: Zloglasni Kučanov klan 25 let pozneje! Nasilni levičarski protesti proti pogoju PTC in vladi! Bratuškova dobila zaušnico v Strasbourgu! Bo odgovarjala za svoje nezakonite rabote? Intervjuja: dr. Matija Ogrin in Matej Slapar

Piše: M. B.

V novi številki revije Demokracija smo pod drobnogled vzeli zloglasni Kučanov klan, ki še danes obvladuje velik del slovenske politike, gospodarstva in medijev. Pišemo o nasilnih protestih proti pogoju PCT in o tem, da je bila Slovenija zaradi nezakonitih razlastitev v času vlade Alenke Bratušek na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu obsojena. Z dr. Matijo Ogrinom smo govorili o zamolčanem slovenskem filozofu Milanu Komarju, z županom Matejem Slaparjem pa o razvoju občine Kamnik. Z Demokracíjo bóste védeli vèč!«

»Knjiga zapušča močan vtis, da smo se srečali s pravo sliko Doriana Graya, potem ko nas je lažna podoba, ki se giblje med nami, skoraj prepričala.« Tako je ob izdaji knjige novinarja, urednika in političnega analitika Danila Slivnika Kučanov klan zapisal Edo Ravnikar, avtor skovanke »udbomafija«. Knjiga je bila je uspešnica poletja 1996.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

 

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Nasilni protesti proti pogoju PTC in vladi

Čeprav je pogoj PCT (P – preboleli, C – cepljen, T – testiran) edino logičen in smiseln ukrep slovenske vlade proti širjenju in zajezitvi širjenja novega koronavirusa, se nasilni, destruktivni protesti proticepilcev ob sramotnem nagajanju opozicije iz vrst koalicije KUL nadaljujejo. Še več, celo stopnjujejo se, nasilja in groženj je čedalje več, podpirajo jih v strankah SD, LMŠ, SAB in Levica, ki očitno delujejo po sistemu: Čim slabše za državo in državljane, tem bolje za nas.

Intervjuja: dr. Matija Ogrin in Matej Slapar

O filozofiji slovenskega filozofa Milana Komarja, ki je pisal t. i. neminljivo filozofijo, smo se pogovarjali z dr. Matijo Ogrinom, predsednikom zavoda Philosophia perennis, pri katerem je izšla Komarjeva knjiga Trije totalitarizmi – fašizem, nacizem, komunizem. O razvoju občine Kamnik pa smo se pogovarjali z njenim županom Matejem Slaparjem. Občina šteje skoraj 30.000 prebivalcev, glede na demografsko strukturo pa sodi posebej v zadnjih letih med mlade občine, saj je prebivalstvo mlajše, kot je povprečje v Republiki Sloveniji. Čeprav je zadnja leta občina znana po »skakalcu v prazen bazen«, pa je pod vodstvom sedanjega župna vse prej kot to, saj se uspešno razvija.

Bo Bratuškova odgovarjala za nezakonito ravnanje?

Leta 2013 in 2014 je vlada pod vodstvom Alenke Bratušek zavestno razlastila več kot 120 tisoč lastnikov podrejenih obveznic in delnic slovenskih državnih bank v skupni vrednosti 960 milijonov evrov. Hkrati z bančnim izbrisom so jim bile kršene človekove pravice. Bratuškova je v sodelovanju s takratnim finančnim ministrom Urošem Čuferjem (oba SAB) in guvernerjem Banke Slovenije Boštjanom Jazbecem slovenskim vlagateljem oziroma varčevalcem čez noč odvzela večino prihrankov.

Janša: Odločali bomo med razvojem in nerazvitostjo

Stranka SDS nadaljuje z regijskimi srečanji članov in simpatizerjev. Tako sta bili minulo soboto srečanji v Renkovcih (Pomurska regijska koordinacija SDS) in Moškanjcih (Ptujska regijska koordinacija SDS). Kljub času trgatve se je zbralo več kot 600 ljudi. Na srečanjih so govorili evropski poslanec Milan Zver, notranji minister Aleš Hojs ter predsednik vlade in stranke SDS Janez Janša, ki je poudaril, bo v prihajajočih mesecih šlo za to, ali bomo v Sloveniji nadaljevali razvojno pot, ki jo je začrtala zdajšnja vlada, ali pa se bo ponovilo stanje iz prejšnjih vlad, ki so namesto v razvoj Prekmurja in drugih regij investirale v nevladne organizacije.

Haaške zdrahe, projekt Velike Srbije in embargo

Na območju razpadle Jugoslavije so se septembra 1991 odpirala nova krizna žarišča in nove frontne črte. Srbska stran je začela z orožjem uresničevati projekt Velike Srbije. Evropa pa je odlašala s sprejetjem odločnih ukrepov, ki bi zavrli širjenje vojne na Balkanu. Predstavniki Evropske skupnosti so na različnih sestankih razpravljali o pošiljanju mirovnih sil na Hrvaško, omenjalo se je celo 30.000 vojakov, vendar pa naj bi bili oboroženi samo za samoobrambo in v podporo opazovalcem.

Bližajo se izredno pomembne nemške volitve

V Nemčiji bodo konec septembra volitve. Za zdaj se zmaga nasmiha socialdemokratom, medtem ko je CDU izgubila veliko podpore. Angela Merkel se umika iz politike, velika možnost pa je, da bo Nemčija dobila levo rdeče-zeleno vlado. V Nemčiji bodo 26. septembra potekale parlamentarne volitve. Na isti dan bodo tudi lokalne volitve v Berlinu in Mecklenburg-Predpomorjanskem. Angela Merkel se po šestnajstih letih umika s položaja kanclerke in ne bo kandidirala na letošnjih volitvah, zato te lahko prinesejo velike preobrate v Nemčiji.

Obeta se migrantski eksodus iz Afganistana

Po umiku zahodnih sil iz Afganistana in negotovem prenosu oblasti se je več milijonov prebivalcev znašlo v hudi stiski. Pomanjkanje hrane in suša le še prilivata olje na ogenj. Strokovnjaki opozarjajo, da bi to lahko vodilo do novega množičnega eksodusa v Evropo. Kaos v Afganistanu, kjer se je po 20 letih bojevanje končalo, postaja vroča tema v Evropi in v Združenih državah Amerike. Evropska unija si prizadeva, da ne bi prišlo do ponovitve krize iz leta 2015, ko je zaradi sirske državljanske vojne več kot milijon ljudi prišlo v Evropo.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

foto: Demokracija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine